Met de keuzes die u maakt bij het inrichten van uw tuin heeft u veel invloed op de lokale biodiversiteit, het voorkomen van wateroverlast rondom uw woning en hoeveel hitte er in uw tuin en huis ontstaat door de zon.

Tip 1: tegels eruit, planten erin

Tegels verwijderen uit de tuin en vervangen door groen heeft verschillende voordelen:

  • Regenwater kan beter de bodem in zakken. Daardoor heeft u minder last van wateroverlast na buien.
  • U stimuleert de biodiversiteit. Door planten neer te zetten creëert u een omgeving waar veel meer leeft dan op een tegelvloer. Denk aan vogels en vlinders, maar ook andere insecten zoals de wilde bij. Die is erg belangrijk voor het bevruchten van planten en daarmee ook voor veel van ons voedsel. Kies voor inheemse planten (planten die van nature in Nederland voorkomen).
  • Met hoge planten kunt u schaduw creëren in de tuin of tegen de muur. Daardoor heeft u in de tuin en binnenshuis minder last van hitte.

Tip 2: ga voor variatie

Verschillende planten bloeien op verschillende momenten. Door te variëren kunt u dus langer genieten van mooie bloemen in uw tuin. Daarnaast heeft iedere plant een eigen functie in een gezond ecosysteem. Samen zijn ze belangrijk voor de biodiversiteit. De ene plant biedt een schuilplaats, de andere dient als voedsel, en sommige planten ondersteunen elkaar. Ze houden bijvoorbeeld ziekten of plagen bij elkaar weg. De goede combinaties maken kan dus zelfs zorgen dat u minder aan onderhoud en plaagbestrijding hoeft te doen.

Tip 3: maak slim gebruik van water

Regenwater is het beste water voor planten. Er zit o.a. minder kalk in dan in kraanwater. Maar het regent niet iedere week. Daarom is het slim om regenwater op te vangen, bijvoorbeeld in een regenton. Het water dat u opvangt valt niet op de grond wanneer deze door de bui al nat genoeg is, maar kunt u juist in drogere periodes aan uw planten geven. Wist u dat veel kamerplanten ook eigenlijk liever regenwater lusten?

Tip 4: maak de gevel groen, dan hoef je de airco minder aan te doen

Door planten tegen uw muur te plaatsen creëert u een extra isolatielaag en schaduw op de muur. Hierdoor warmt de gevel bij zon niet zo snel op. Zo blijft het zomers binnen koeler. ‘s winters blijft het binnen juist iets warmer. Een bijkomend voordeel voor de vogels, is dat zij er door de groene gevel een schuilplaatsje bij hebben. Ze kruipen graag in een hoge groene plantenmuur.

Tip 5: de bodem is de basis

We zien het niet, maar onder de grond gebeurt veel. Een gezonde bodem zit vol met bacteriën, schimmels en wormen. Dat klinkt misschien vies, maar is juist erg belangrijk voor uw planten. Deze ‘beestjes’ zetten namelijk afval om in voedingsstoffen en zorgen voor een zuurstof doorlatende bodemstructuur. Dit heeft een plant nodig om goed te kunnen groeien. Sommige bacteriën en schimmels maken planten ook nog eens weerbaar tegen allerlei plagen.

Voor een gezond bodemleven zijn 2 dingen erg belangrijk: balans en het juiste ‘afval’.

Daarvoor kunt u het best:

  • Geen of zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken
  • Wel compost gebruiken (dit kunt u eventueel zelf maken van gft afval)
  • Plantenresten en bladeren laten liggen om rustig te verteren
  • De bodem goed bedekken met beplanting of mulch
  • De bodem verder zoveel mogelijk met rust laten

Meer tips? Kijk op huisjeboompjebeter.nl