Lang niet iedereen heeft een eigen (voor)tuin. Toch kunt u ook zonder tuin uw eigen woonomgeving groener maken, bijvoorbeeld met een geveltuintje. Geveltuintjes zijn smalle onbetegelde stroken groen tegen de gevel van gebouwen.

De bloemen en planten in een geveltuintje brengen gezelligheid en kleur in de straat en met een geveltuin helpt u de vogels, vlinders en bijen. Door tegels weg te halen en plantjes neer te zetten, zorgt u er bovendien voor dat er minder wateroverlast ontstaat. Ook zorgt groen voor verkoeling. Elke verwijderde tegel helpt, dus ook een geveltuin. Wist u trouwens dat planten in de volle grond minder water nodig hebben dan planten in bakken en potten?

Wilt u een geveltuintje aanleggen?

Neem dan contact met ons op via info@velsen.nl. We kunnen dan samen kijken naar de mogelijkheden. Aan de eerste 100 mensen die zich aanmelden voor een geveltuintje geven we 5 plantjes cadeau.

Hulp van de gemeente

De gemeente kan advies geven over het geveltuintje. Bijvoorbeeld hoe u deze kunt aanleggen. Als u gezamenlijk met meer buren uw straat wil vergroenen, kunnen we eventueel helpen met het weghalen en afvoeren van tegels en zand.

Zelf aanleggen

Wilt u het tuintje helemaal zelf aanleggen? Kijk dan hieronder naar het stappenplan. Bekijk hier alle regels voor de aanleg van een geveltuintje. Vergeet niet ons te laten weten dat u een tuintje aanlegt, dan zorgen wij ervoor dat tuintje niet per ongeluk verwijderd wordt (bijvoorbeeld omdat het voor onkruid wordt aangezien).

Stappenplan geveltuintje

Mocht u in de buurt van de geveltuin een regenpijp hebben lopen, dan kunt u overwegen om de regenpijp af te koppelen en aan te sluiten op een regenton. Zo kunt u regenwater gebruiken om het tuintje water te geven.

Geef je verse geveltuin regelmatig water. Je onderhoudt het zelf en houdt het netjes. Blijkt dit lastig, vraag dan een buurtbewoner met groene vingers om hulp.

Zo kan iedereen genieten van het eindresultaat!

Graaf wat zand af en vermeng de rest met tuinaarde. Zet de plantjes in de tuinaarde. Gebruik de tegels als rand van de geveltuin, zodat de stoep niet verzakt. 

Weet: De grond blijft van de gemeente en je ruimt het weer op als je verhuist.

Hoeveel zon staat er op je gevel? Kies hier de planten, kruiden en struiken op uit. Kies bijvoorbeeld voor lavendel, kattenkruid, zeepkruid of stokrozen. 

Tip! Houd ventilatierooster, verlichting en beluchting vrij. Let ook op kabels!

Heb je geen voortuin? Vraag de huiseigenaar, woningbouw of gemeente om toestemming voor het maken van een geveltuintje. 

Het geveltuintje mag max. 30 cm. diep (1 stoeptegel) en gevelbreed zijn. Kijk of er minimaal 90 cm, stoep over blijft.