De eikenprocessierups zorgde door zijn 700.000 brandharen voor veel overlast in Velsen. Nu de rupsen vlinders zijn geworden en er geen eikenprocessierupsen meer gevonden worden, geven we u graag een terugblik op de aanpak van de plaag. Ook informeren we u over de overlast die we volgend jaar verwachten van de eikenprocessierups. 

Vorig jaar werd er voor het eerst een nest  van de eikenprocessierups in Velsen gevonden. Dit jaar waren dat zo’n 25 nesten. De nesten bevonden zich onder andere in de Kieftendellaan in Santpoort-Noord, in de Willem de Zwijgerlaan en Middenduinerweg in Santpoort-Zuid, de Van Lenneplaan in Driehuis en de Stelling in Velsen-Zuid.

Wegzuigen nesten

Tot de rupsen in juli verpoppen tot vlinders, zorgen ze voor overlast zoals heftige jeuk en ernstige irritaties aan de ogen en luchtwegen. Om dit tegen te gaan zijn de nesten op bovenstaande plekken weggezogen. Niet alle nesten zijn goed bereikbaar. De wind kan achtergebleven brandharen uit nog bestaande lege nesten verspreiden. Die brandharen kunnen dus nog wat klachten geven.

Nieuwe nesten

De eikenprocessievlinders zet in een straal van 20 km ruim 250 eitjes uit in de kronen van eikenbomen. De eitjes overwinteren en komen begin april uit. Waarschijnlijk zijn er volgend jaar nog meer nesten van eikenprocessenrupsen. Ook dan zetten we ons in om de overlast daarvan te verminderen.

Meer informatie

Voor meer informatie en eventuele vragen kunt u kijken op de nationale informatiesite van de overheid: www.processierups.nu

 

Voorkom klachten en houd rekening met brandharen van eikenprocessierupsen. Laat rupsen met rust en vermijd contact met nesten en spinsels.