Fototentoonstelling ‘Open Je Ogen voor mensenhandel’ geopend op Plein 1945

18 januari 2023
Actueel nieuws
Frank Dales opent samen met Sameena van der Mijden tentoonstelling op Plein 45

De buitententoonstelling ‘Open Je Ogen voor mensenhandel’ is op 18 januari geopend door burgemeester Frank Dales. De tentoonstelling toont 30 portretten van mensen die in Nederland slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Ieder met hun eigen verhaal. De tentoonstelling is te zien tot 8 februari 2023.

De opening deed de burgemeester samen met Sameena van der Mijden, voormalig slachtoffer en schrijfster van het boek ‘Mijn ultrarun uit de gedwongen prostitutie’. 

Mensenhandel gebeurt onder onze ogen, zonder dat we het zien. Ook in Velsen. Burgemeester Dales: 'Mensenhandel is een vorm van ondermijning die de meeste mensen nauwelijks zien. Het lijkt een ‘ver van mijn bed show’, maar mensenhandel is dichterbij dan je denkt en komt ook voor in Velsen. Denk aan criminele uitbuiting van jongeren en aan gedwongen prostitutie. Door misleiding en uitbuiting wordt misbruik gemaakt van mensen in een kwetsbare positie. Hier mogen we onze ogen niet voor sluiten. Sterker nog, we moeten de signalen beter gaan herkennen en vervolgens met die signalen aan de slag. Deze indrukwekkende expositie helpt ons om hier bewust van te worden en daarom ben ik blij dat deze nu in Velsen te zien is.'

Tentoonstelling Open Je Ogen

De expositie laat de slachtoffers van mensenhandel zien. 30 paar indringende ogen waarin je de duistere wereld van mensenhandel weerspiegeld ziet. 30 schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. Echte verhalen over misleiding, uitbating en geweld. Van echte slachtoffers die de moed hebben om hun verhaal te vertellen. Mensen die gedwongen worden om in de prostitutie te werken, die drugs moeten verhandelen onder dwang, die werken onder zeer slechte omstandigheden en hun salaris moeten afstaan. 

Melden van signalen

De gemeente Velsen heeft in samenwerking met de initiatiefnemers CoMensha (Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel) en stichting Open Mind deze reizende tentoonstelling naar Velsen gehaald. Om meer aandacht te vragen voor de verschillende vormen van mensenhandel. 
Het is van belang om signalen te herkennen en te melden. Dit kan anoniem via 0800 0700 of meldmisdaadanoniem.nl

Meer weten over mensenhandel, signalen van mensenhandel en wat u kan doen. Kijk op comensha.nl en mensenhandel

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.