Vragen & antwoorden bij het voorkomen van overslaan van brand op andere woningen.

Oorzaken van overslaande brand

Een brand kan op drie manieren snel overslaan:

  1. via het dak, als er openingen of kieren zitten tussen de muren en de dakconstructie;
  2. via de vloeren tussen woningen, als de plafonds niet voldoende brandwerend zijn uitgevoerd;
  3. als in een portiek de voordeuren niet voldoende brandwerend zijn, kan een brand via de ene voordeur naar de andere voordeur overslaan.

U kunt altijd bouwtekeningen opvragen bij de gemeente, maar dat heeft in dit geval meestal geen zin. Wanneer er een probleem is met de brandwerendheid speelt dit zich meestal af op een niveau dat niet zichtbaar is op bouwtekeningen. Aan het opvragen van bouwtekeningen zijn bovendien kosten verbonden.

Nee, u bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen pand. Mogelijk kan de gemeente wel een steekproef houden om te bepalen of er is voldaan aan de brandveiligheidseisen.

Nee. Particulieren kunnen geen preventieve controle laten uitvoeren door de brandweer.

Zorg dat u een gecertificeerd bouwbedrijf in de arm neemt, dat op de hoogte is van de veiligheidsregels (bij voorkeur een bedrijf met ISO 9001 certificaat).

Ja, dat kan. Kleine kieren in bouwmuren kunt u makkelijk zelf opvullen met brandwerend PUR-schuim. Grotere kieren vereisen een andere aanpak. Dat alles staat beschreven in de handreiking die u bij deze brief heeft gekregen. Ook op de website van de gemeente staat een uitgebreide handreiking met herstelmaatregelen voor de meest voorkomende problemen. U kunt de gemeente ook vragen om u de uitgebreide handreiking toe te sturen.

Nee