Krijgen we niet veel meer last van afvaldumpingen als de ondergrondse containers op slot gaan?

Een ondergrondse container voor restafval is specifiek voor een bepaalde groep bewoners in die buurt. Het is niet de bedoeling dat anderen uit de gemeente of daarbuiten gebruik maken van de ondergrondse containers. Vandaar dat gekozen is voor een toegangssysteem, zo kunnen we beter garanderen dat de container voor u beschikbaar is.

Wanneer de containers afgesloten worden, zal het bijplaatsen van afval voor een korte periode toenemen, omdat bewoners met hun afvalzak voor een dichte container komen te staan, die voorheen nog gewoon vrij toegankelijk was.

Worden de ondergrondse containers afgesloten?

De ondergrondse containers voor restafval in de hele gemeente worden voorzien van een toegangssysteem. Met uw afvalpas [die u ook voor het afvalbrengstation gebruikt] kunt u de aan u toegewezen ondergrondse container openen. Ook enkele containers in uw directe omgeving zijn voor u toegankelijk, om ervoor te zorgen dat u altijd uw restafval kwijt kunt, ook als uw “eigen” container niet beschikbaar is.

Welk afval mag nou precies in welke container?

Hoe zit het nou met etensresten, mosselschelpen, lege tubes van mayonaise of tandpasta en lege pakken van soep? We hebben zoveel verschillende soorten afval dat het wel eens duizelt welk afval nou in welke bak of zak thuishoort. Op de website www.indegoedebak.nl (externe link) vind u veel informatie over afval scheiden, wat in welke bak mag en aanvullende links naar overige websites over dit onderwerp.

Wanneer wordt de nieuwe inzameling in heel Velsen ingevoerd?

De invoering van de nieuwe inzameling is gestart in 2017, in Santpoort Zuid, Santpoort Noord, Driehuis en Velsen Zuid. Velserbroek en Velsen Noord zijn in juni 2018 voorzien van het nieuwe inzamelsysteem en IJmuiden en Oud Velsen staan gepland om vanaf het laatste kwartaal 2018 te starten met de invoering van het nieuwe inzamelsysteem. U wordt tijdig op de hoogte gesteld van het moment wanneer uw wijk of buurt aan de beurt is. Het project loopt tot eind 2018.

Ik wil graag kleiner formaat containers, kan dat?

Voor de nieuwe inzamelwijze krijgt iedereen een 240 liter minicontainer voor plastic/blik/drankpakken. Dit afval heeft erg veel volume dus vandaar het grote formaat container. Voor papier wordt standaard ook een 240 liter container aangeboden [wanneer u hier gebruik van wil maken]. Ervaring leert dat dit formaat voor de maandelijkse inzameling voldoende ruimte biedt.

Wanneer u een 1-persoonshuishouden bent kan het wenselijk zijn om een kleiner formaat container te gebruiken. Hiervoor kunt u contact opnemen met de klantenservice van HVC, zij helpen u graag verder.