Theo is laaggeletterd; hij heeft nooit leren lezen en schrijven. Theo heeft zich lang geschaamd voor zijn laaggeletterdheid, maar daar is tegenwoordig geen sprake meer van.

Misschien herken je Theo uit een aflevering van het televisieprogramma ‘Max Maakt Mogelijk’, waarin hij vertelt over zijn laaggeletterdheid, maar ook de ring ingaat – Theo was vroeger fanatiek bokser – om een potje te boksen. Om zijn lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren, volgt Theo wekelijks taalles in het Taalhuis in de bibliotheek Velsen.

Wethouder Marianne Steijn is ontzettend trots op Theo en om hem aan te moedigen om vooral zo door te gaan, verraste zij Theo tijdens zijn les met een bezoek en een bos bloemen: “Ik ben onder de indruk van de verhalen van Theo. Vooral als hij vertelt hoe hij 40 jaar lang gewerkt heeft zonder iemand te vertellen over zijn problemen met lezen en schrijven. Steeds wist hij oplossingen te bedenken als hij iets moest schrijven of lezen. Maar ik hoor ook in zijn verhalen hoe moeilijk en spannend hij dat vond. Hoe groot zijn inzet voor zijn werkgever was en hoe slim hij is. Want intelligentie heeft niets met laaggeletterdheid te maken! Theo is mijn ambassadeur en ik hoop dat zijn verhaal veel mensen bereikt die in dezelfde situatie zitten. Ik ben ook trots op het Taalhuis in de bibliotheek en de mensen die het mogelijk maken om iedereen, die dat nodig heeft, taallessen aan te bieden.”