Duurzaam verhaal Bram: 'Als we Velsen met elkaar schoonhouden, helpen we ook het milieu'

22 maart 2021
Duurzaam verhaal

Met welk onderwerp de Velsense wethouder Bram Diepstraten zich ook bezighoudt, duurzaamheid is er altijd op een of andere manier onderdeel van. Hij maakt zich hard voor minder zwerfafval op straat en wil graag stimuleren dat mensen vaker op de fiets stappen. 'Ik word extra gemotiveerd als ik zie dat inwoners zelf hun verantwoordelijkheid nemen.'

Zwerfafval is voor veel inwoners een ergernis, ook voor Bram zelf. Niet alleen omdat het zo rommelig staat, ook omdat het schade toebrengt aan het ecosysteem. Aan het begin van zijn periode als wethouder ontdekte hij dat dit ook onder kinderen leeft. “Ik ging op stap met kinderen die zelf zwerfafval opruimen en sprak met een jongetje van toen acht jaar, Mex Joiner. Hij vertelde dat hij dit vooral doet omdat hij niet wil dat de dieren het afval opeten, omdat ze daar dood aan kunnen gaan. Ik vond het zo mooi dat hij het vanuit dat perspectief bekeek.”

Hij is erg enthousiast over deze groep kinderen, net als over andere bewonersgroepen die het initiatief nemen om afval op te ruimen. Er zijn onder meer in IJmuiden en Velsen Noord wijkbewoners die bewegen combineren met afval opruimen. De gemeente stimuleert dit door aan groepen kinderen of verenigingen grijpers uit te lenen. “Iedereen kan afval rapen. Als ik een rondje met de hond loop, doe ik het zelf ook regelmatig.”

Rommel melden

Hoe enthousiast Bram ook is over bewoners die zorgen voor een schone buurt, hij vindt het jammer dat het nodig is. “Dat er nog steeds mensen zijn die het normaal vinden om hun sigarettenpakjes, blikjes en plastic op straat te gooien. Het probleem is groter geworden toen de coronacrisis begon. Rond parken en natuurgebieden zagen we dat het zwerfvuil enorm toenam.”

Om te voorkomen dat afval lang blijft liggen, is er nu ook een slim meldingssysteem. Wie ziet dat ergens afval is gedumpt, kan dit aan de gemeente doorgeven via de Slim Melden app of via de website velsen.slimmelden.nlexterne-link-icoon.

“Mensen die afval dumpen, realiseren zich niet dat het opruimwerk terechtkomt bij medewerkers van een recreatiegebied, HVC, gemeente of vrijwilligers”, legt Bram uit. “Als er geen rommel op straat ligt, heb je die extra inzet niet nodig. Dat scheelt geld, en die kosten hoeven dan ook niet meer doorberekend te worden in de belastingen. Als je afval weggooit, gooi je ook geld weg.”

Duurzamer onderweg

Net zoals het niet gewoon zou moeten zijn om afval op straat te gooien, denkt Bram dat het op termijn niet vanzelfsprekend meer zou moeten zijn om overal de auto voor te pakken. In zijn eigen leven is dat een van de dingen waarin hij verschil probeert te maken: “De auto laat ik zoveel mogelijk staan. Ik woon niet al te ver van kantoor, dus ik ga lopend of op de fiets naar mijn werk.”

Als wethouder zet hij zich onder meer in voor doorfietsroutes, zodat fietsende forenzen snel van a naar b kunnen komen. Als lid van de Commissie Informatiesamenleving van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) buigt hij zich bijvoorbeeld over de vraag hoe we in de toekomst met vervoer omgaan. “Het bezit van een vervoermiddel komt niet meer centraal te staan, maar de reis die je moet maken. Dat heet Mobility as a Service”, legt Bram uit.

Deelauto’s passen heel goed binnen dit toekomstbeeld. Bram is dan ook blij dat de gemeente sinds kort een elektrische deelautoexterne-link-icoon beschikbaar heeft, voor medewerkers én bewoners. “Ik heb er zelf al een paar keer gebruik van gemaakt. Het werkt heel eenvoudig, met een app kun je de auto openen en weer afsluiten. En deze elektrische auto rijdt ook nog eens heerlijk. Op die manier omgaan met vervoer is duurzamer. Maar we kunnen zo ook op een slimme manier onze steden bereikbaar en leefbaar houden.”

Ook heel enthousiast is hij over het vooruitzicht dat eind 2021 de allereerste elektrische Noordzeekanaalveerpont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid gaat varen. “Dat is echt iets om naar uit te zien.”

Tips

  • Volg het voorbeeld van andere inwoners die nu al op eigen initiatief zwerfafval opruimen. Als iedereen dat doet, rondom z’n huis of bedrijf, houden we de gemeente samen schoon. Deel dat ook, laat zien wat je doet op bijvoorbeeld social media. Dat motiveert anderen om ook op te ruimen en ontmoedigt hopelijk rommelmakers.
  • Een stappenteller of afstandsteller op je telefoon kan stimuleren om meer te bewegen. Als je jezelf een doel stelt, daag je jezelf uit om lekker te gaan lopen of fietsen naar je werk of naar de winkel, in plaats van de auto te pakken. Dan ben je duurzaam én gezond bezig tegelijk. Zo kun je op een leuke manier iets bijdragen. Al die kleine dingen helpen.