Hollandse luchten

In het project Hollandse Luchten meten inwoners van de provincie Noord-Holland zelf de kwaliteit van de lucht met behulp van betaalbare meetsensoren. De meetresultaten worden als open data gepubliceerd. Het project Hollandse Luchten is gestart in de IJmond-regio (Wijk aan Zee, Beverwijk, IJmuiden en Velsen). De meeste sensoren meten fijnstof (PM2.5 en PM10). Daarnaast meet een aantal sensoren stikstofoxide en ozon.

Het meetnetwerk van deelnemers en de meetresultaten zijn voor iedereen direct te zien op de website van Hollandse Luchten.

Zelf iets doen tegen luchtvervuiling?

  1. Laat de auto wat vaker staan en neem voor korte ritten de fiets en voor langere de trein. Zo verminder je de uitstoot van ongezonde stoffen.
  2. Bij houtstook komt er veel fijnstof in de lucht. De vuurkorf en open haard zijn de grootste boosdoeners: laat die dus uit. Als je toch hout stookt in huis, pas dan deze stooktips toe. Nog beter: vervang je houtkachel of open haard door een moderne pelletkachel en gebruik die maximaal 2 avonden per week.
  3. Voor je gezondheid is het beter om niet langs drukke wegen te fietsen of te (hard)lopen. Kies liever een route met minder verkeer: een paar straten verderop is de lucht al een stuk schoner.
  4. Steek liever geen vuurwerk af. Bij het afsteken van vuurwerk komt er veel fijnstof vrij.
  5. Laat de auto zo weinig mogelijk stationair draaien. Zet de motor uit als je een tijdje stilstaat en krab bevroren ruiten niet schoon met draaiende motor (de auto warmt er ook niet door op).
  6. Gebruik de airco met mate: je gebruikt dan minder brandstof.

Weetje – houtrook ongezond

Houtrook is altijd ongezond, voor jezelf en voor je buren. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zitten bijvoorbeeld fijnstof en roet. Houtrook veroorzaakt luchtverontreiniging. En niet zo’n beetje ook. Wist je dat twee uur hout stoken even veel fijnstof in de lucht brengt als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt? Als je hout stookt, komen er ook giftige stoffen vrij en stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Ouderen, kinderen en mensen met gevoelige longen of hartklachten zijn extra gevoelig voor de effecten van rook. Meer informatie hierover staat op de website van de GGD