Een elektrische auto is schoon, stil en milieubewust. Staat jouw auto een groot deel van de tijd stil? Dan is een deelauto waarschijnlijk goed te doen.

Elektrische auto's

Een elektrische auto is schoon, stil en milieubewust. De CO2-uitstoot van een elektrische auto is zo’n 50% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Milieucentraal geeft informatie over elektrisch rijden en biedt een keuzehulp waarmee je kan kijken welke auto bij jou past.

Voor het opladen van een elektrische auto is een oplaadpunt noodzakelijk. Deze vindt u op steeds meer openbare plekken langs de straat en op parkeerterreinen. Ondernemers en particulieren die op eigen grond een oplaadpunt willen plaatsen, mogen dit zonder vergunning doen. Een particulier oplaadpunt op gemeentegrond is niet mogelijk. Als u in uw buurt geen openbaar oplaadpunt heeft, kunt u dit zelf aanvragen. Na uw aanvraag neemt de gemeente contact met u op. Een andere optie om uw auto op te laden is door middel van een kabel van uw eigen oplaadpunt aan uw woning of in uw tuin naar uw auto. Deze kabel mag op het gemeentelijke trottoir worden geplaatst. In 2019 zijn daarvoor PDFbeleidsregels vastgesteld. U mag over het trottoir een kabel naar uw auto neerleggen, zolang deze goed is afgedekt met een anti-struikelmat. De kabel mag alléén over het trottoir liggen, en niet over het fietspad of de rijbaan, of door bosschages of grasveldjes. Wanneer de auto niet oplaadt moet de kabel zijn verwijderd. U blijft zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor uw eigen kabel en anti-struikelmat.

Deelauto's

Als je niet veel rijdt is een auto delen of huren goedkoper én beter voor het milieu. Staat jouw auto een groot deel van de tijd stil? Dan is een deelauto waarschijnlijk goed te doen. Op ritjeweg.nl kun je kijken waar je in jouw buurt gebruik kan maken van autodelen. Ook op milieucentraal.nl kun je meer informatie vinden over autodelen. 

Wist je dat bij het gemeentehuis ook een elektrische deelauto staat die je kunt huren? Deze kun je huren via de website van MyWheels

IJmond Bereikbaar werkt al een aantal jaar aan de bereikbaarheid van Velsen en omliggende gemeenten. Doorstroming van het verkeer is belangrijk, want stilstaan en optrekken kost tijd, geld en is niet goed voor het milieu. IJmond bereikbaar zet zich in om fietsen te stimuleren. Dat scheelt al flink op de weg. Als fietsen niet mogelijk is, heeft IJmond Bereikbaar ook een andere optie: samenrijden met Toogethr. Dat is leuk, makkelijk én goed voor het milieu. Lees meer hierover op IJmondbereikbaar.nl.