Het kabinet heeft een dringend advies gedaan om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. Denk daarbij aan winkels, horeca, theaters, sportscholen, musea en gemeentehuizen. Ook contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten en de bezoekers hieraan worden dringend verzocht een mondkapje te dragen.

Waar moet ik een mondkapje dragen?

Het dringende advies geldt in binnenruimten die voor publiek toegankelijk zijn. Denk  aan supermarkten, winkels, cafés, restaurants, instellingen zoals musea, bibliotheken, religieuze gebouwen en sportscholen. Op de zitplek kan het mondkapje eventueel af, bijvoorbeeld om te eten of drinken. Ook tijdens het sporten in de sportschool mag het mondkapje af. Denk wel aan de 1,5 meter afstand!

Het advies geldt ook voor reizen met het Openbaar Vervoer dus ook op de pont en tijdens de uitoefening van een contactberoep, zoals kappers en schoonheidsspecialisten.

Waar hoef ik geen mondkapje te dragen?

De oproep geldt voor binnenruimten, dus niet voor het terras. Wel vragen we u een mondkapje te dragen als u naar binnen gaat, bijvoorbeeld om af te rekenen of een bezoek te brengen aan het toilet.

De Rijksoverheid maakt uiterlijk vrijdag 2 oktober om 18.00 uur het precieze advies en definities van publieke binnenruimtes in meer detail bekend.