De recycle-tarieven bij laagbouw

Bij de laagbouw zijn er huishoudens die gebruikmaken van een ondergrondse restafvalcontainer en huishoudens die een grijze restafvalbak aan huis hebben.

Huishoudens met een grijze restafvalbak aan huis hebben een gratis nieuw exemplaar gekregen van 140 of 240 liter. Hierin zit een chip waarmee we bijhouden hoe vaak de restafvalbak wordt geleegd in de vuilniswagen. Voor elke keer dat u de bak laat legen betaalt u een geldbedrag. Er wordt niet gekeken naar het gewicht van het restafval. Gooit u uw restafval in de ondergrondse container dan wordt via uw afvalpas bijgehouden hoe vaak u een restafvalzak weggooit in de restafvalcontainer. 

De tarieven voor het variabele deel van het recycletarief worden vanaf 1 januari 2023:
•    Een restafvalbak van 140 liter laten legen kost per keer € 4,67
•    Een restafvalbak van 240 liter laten legen kost per keer € 8
•    Een restafvalzak van 30 liter kost per keer € 1
•    Een restafvalzak van 60 liter kost per keer € 2

Afval scheiden

Heeft u vragen over welk afval in welke bak moet of hoe u het beste afval kunt scheiden? Kijk op HVCgroep of download direct de afval-app van HVC: iOS app of Android app.

Afvalcoaches van HVC geven in de verschillende woonkernen voorlichting over het scheiden van afval. Bij hen kunt u ook met al uw vragen over het recycle-tarief en afval scheiden terecht.

Restafval in de verkeerde afvalbak

Indien er restafval zit in de afvalbakken voor GFT, PBD of papier dan worden deze niet geleegd door HVC. We zetten extra handhavers in die dit controleren. Bovendien kunt u een boete krijgen als u het afval in een verkeerde bak gooit.

Storing klep restafvalcontainers

Het gebeurt soms dat de klep van de ondergrondse container vastzit. U hoort dan vaak wel een klik als u met uw afvalpas de container probeert te openen. In dat geval betaalt u hier niet voor. Het systeem registreert alleen afval op uw afvalpas als de klep helemaal open en dicht gaat. Meld een storing aan klantenservice@hvcgroep.nl of via klantenservice HVC of bel naar 0800 0700.

Aantal keer legen afvalbakken

De frequentie van het ophalen van het restafval of plastic, blik & drinkpakken (PBD) verandert door het recycle-tarief niet. We gaan in 2023 onderzoeken of we de bakken voor plastic, blik & drankpakken (PBD) vaker moeten legen.

Dumping van afval

We zetten extra handhavers in. Zij proberen bij dumpingen te achterhalen wie dit heeft gedaan. Die persoon wordt aangesproken en kan een boete krijgen van € 100 en € 9 administratiekosten.

Volle afvalbak en afvalzak aanbieden

Met het recycle-tarief betaalt u per keer dat u uw grijze restafvalbak laat legen. Het is daarom belangrijk dat de restafvalbak zo vol mogelijk zit. Als u goed afval scheidt, kunt u een inzamelronde overslaan en de volgende keer een vollere restafvalbak aanbieden. 

Bij de ondergrondse restafvalcontainer is er een tarief voor een kleine klepopening voor restafvalzakken van 30 liter en een tarief voor een grote klepopening voor zakken van 60 liter. Als u een klein afvalzakje van 10 liter in de bak voor 30 liter gooit, wordt het tarief voor een restafvalzak van 30 liter gerekend.

Het is aan te raden om alleen een volle zak restafval van 30 of 60 liter weg te gooien. Wanneer u elke dag een klein zakje restafval weggooit, betaalt u meer dan nodig is.

Extra restafvalbak

Een extra grijze restafvalbak kunt u gratis aanvragen bij de klantenservice van HVC als u met 5 of meer personen in een huis woont.

Iemand anders gebruikt uw restafvalbak

Als u uw restafvalbak aan de weg zet om te laten legen en iemand anders gooit er wat bij, dan heeft dit geen gevolgen voor uw kosten. U betaalt namelijk per keer dat u de restafvalbak laat legen, ongeacht hoe vol deze zit.

Restafvalbak gestolen

Geef dit meteen door aan de klantenservice van HVC of via 0800 0700. Zij blokkeren direct de chip in de afvalbak. Dit zorgt ervoor dat HVC de bak niet meer leegt. U krijgt van HVC een nieuwe restafvalbak.

Privacy

Privacy is een belangrijk aandachtspunt. In de nieuwe restafvalbakken en in de afvalpas zit een chip. Deze chip houdt bij hoe vaak u uw restafvalbak laat legen en hoe vaak u een restafvalzak in de ondergrondse container weggooit. De chip is via een nummer gekoppeld aan uw postcode en huisnummer. Aan het nummer ziet niemand van wie de restafvalbak is.  

Bij HVC wordt het aangeboden restafval per chipnummer gekoppeld aan een huisadres. Deze gegevens komen terecht bij de Belastingsamenwerking Gouwe en Rijnland (BSGR). Zij verrekenen de belastingaanslag met u. Lees meer informatie over privacy op HVC.

Bijdrage voor ophalen grof afval

Ook grof afval willen we beter scheiden, want er zitten veel waardevolle materialen in die we goed kunnen hergebruiken. Daarom stimuleren we inwoners hun grof afval zelf in te leveren op het afvalbrengstation. Wanneer we grof afval bij u thuis ophalen, wordt het niet gescheiden. Het afval wordt allemaal bij elkaar samengeperst in de vrachtwagen en verbrand. Het kan dan niet worden hergebruikt én het ophalen van grof afval kost extra geld. 

Vanaf 1 januari 2023 betaalt u € 15 per keer voor het laten ophalen van grof afval. Als u het zelf wegbrengt naar het afvalbrengstation is het gratis. U kunt hiervoor zelfs een gratis aanhangwagen lenen. Het laten ophalen van grof groenafval (takkenroute) en elektrische apparaten, zoals wasmachines, blijft gratis. Maak online een afspraak of neem contact met de klantenservice van HVC.


 

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.