Op dit moment zijn veel mensen in Nederland thuis. Er zijn verschillende organisaties die hulp kunnen bieden. Ook zijn er al veel Velsenaren die initiatieven opzetten om elkaar te helpen. In dit artikel kun je zien waar je hulp kunt aanbieden en waar je hulp kunt vragen. Dit overzicht is niet volledig. Elke dag komen er meer initiatieven bij. Houd daarom ook alle mediakanalen goed in de gaten om op de hoogte te blijven.

Meldpunt Welzijn Velsen

De maatregelen tegen het coronavirus hebben grote sociale gevolgen voor kwetsbare en eenzame Nederlanders. Mensen komen in de problemen doordat ze geen boodschappen kunnen doen, geen eten kunnen bereiden, geen contact meer hebben met de buitenwereld en geen oppas hebben om mantelzorg te verrichten of naar hun werk te gaan (zoals in de zorg). Voor vragen over al deze praktische problemen kunnen inwoners van Velsen terecht bij het Meldpunt Welzijn Velsen. Zij zullen per situatie een oplossing bedenken. Daarvoor maken ze gebruik van verschillende initiatieven die in de samenleving aan het ontstaan zijn.

Ook als je gewoon behoefte hebt aan een goed gesprek, kun je contact opnemen met Meldpunt Welzijn Velsen. 

Het Meldpunt Welzijn Velsen is van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoon: 0255-726 114 of via e-mail: meldpunt@welzijnvelsen.nl.

Sociaal wijkteam

Heeft u vragen op het gebied van geldzaken en administratie, wonen, gezondheid, zorgen voor, sociaal netwerk en gezondheid? 
Voor deze vragen kunt u nog steeds bij het  Sociaal wijkteam Velsen terecht. We zoeken samen naar een passende oplossing. We leggen contacten waar dat nodig is, ook met andere deskundigen – in goed overleg met u. Wij zijn hiervoor bereikbaar op het bekende telefoonnummer:  088 8876970 of via de mail op contact@swtvelsen.nl 

Groepen en pagina’s

 • Op verschillende pagina’s in onze gemeente bieden mensen hulp aan. Word lid van de pagina van de plaats waarin je woont om toegang te krijgen. Denk aan de volgende pagina’s:
  • Facebookpagina: Je bent IJmuidenaar als..
  • Facebookpagina: Je bent Velserbroeker als..
  • Facebookpagina: Mooi Velserbroek
  • Facebookpagina: Je bent Driehuizenaar als..
  • Facebookpagina: Je bent Santpoorter als..
  • Facebookpagina: Je bent Velsen-Noorder als..
 • Er zijn ook speciale pagina’s gecreëerd in onze gemeente en regio waar je om hulp kan vragen en je hulp kan aanbieden.
  • Facebookpagina: Coronahulp Velsen
  • De Ichthuskerk in IJmuiden biedt een platform voor hulp.
 • In Haarlem is deze speciale Facebookpagina opgericht: Haarlem corona groep.
 • Landelijk en in de regio zijn er ook een aantal websites waarop je kunt kijken:
 • Op Twitter wordt de Hashtag #coronahulp veel gebruikt. Zo kun je ook in contact komen met mensen die hulp nodig hebben of kunnen gebruiken.

Andere platforms

 • Een buurtwhatsappgroep is een goede optie om contact te onderhouden of om zaken als boodschappen met elkaar te regelen. Bekijk via de website wabp.nl of uw buurt een buurtwhatsappgroep heeft. Heeft uw buurt nog geen groep, dan kunt u deze via deze website oprichten.

Contact houden

 • Woont er een ouder of ziek persoon in uw straat of buurt? Dan is de kans groot dat hij of zij zich eenzaam voelt of bijvoorbeeld moeite heeft met boodschappen. Wil je helpen? Een simpele oplossing is om een kaartje te schrijven met een kort berichtje dat je hem/haar graag wilt helpen. Of dat je aan hem/haar denkt bijvoorbeeld.
 • Skype en FaceTime zijn 2 mogelijkheden om iemand te bellen met videobeeld, zodat je de persoon kunt zien met wie je praat. Je kunt ook een groepsgesprek voeren. De volgende links helpen je een skype of FaceTime (groeps)gesprek op te starten:

Veilig Thuis

Nu iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven, is het belangrijk dat je thuis een veilige plek is. Gaat het bij jou thuis even niet meer? Zoek op tijd hulp als dat nodig is. Bel met een vriend of vriendin, een zorginstantie of met Veilig Thuis als het thuis even niet meer gaat. Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar via 0800-2000 of kijk of de website van Veilig Thuis.

Rode Kruis hulplijn


Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur.


Restaurants

.IJmuiden heeft alle restaurants in Velsen op een rijtje gezet die bezorgen en afhalen. Zo kun je zonder de deur uit te hoeven, toch een lekkere maaltijd eten. De lijst bekijken: afhalen en bezorgen in Velsen.