De maatregelen rondom het coronavirus raakt ondernemers. Verschillende instanties bieden informatie, hulp en financiële steun. Ondernemers kunnen telefonisch contact opnemen met het Kamer-van-Koophandel-Coronaloket via telefoonnummer 0800 2117. Dit gratis nummer is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur. 

Alle regels die landelijk gelden zijn terug te lezen op de website van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid is ook te bereiken via 0800 1351.

1,5 meter afstand houden is weer verplicht

Het kabinet heeft strengere maatregelen genomen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Daarbij is het essentieel dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Een van de belangrijkste basisregels is het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar. Dit was al een dringend advies, maar is vanaf 24 november 2021 weer verplicht.

Via deze link zijn posters te downloaden voor in bijvoorbeeld winkels, horecagelegenheden of andere bedrijven. Doet de link het niet meer? Download de beelden dan via de campagnetoolkit via de website van de Rijksoverheid.

 

Financiële regelingen

Financiële ondersteuning aan ondernemers

22 december 2021
 
Op 30 september 2021 is de Tozo-regeling gestopt. Als u na deze periode financiële ondersteuning nodig hebt, kunt u Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen.

De Bbz voorwaarden waren vanaf 1 oktober 2021 tijdelijk versoepeld tot 1 januari 2022. Zo is aanvragen met terugwerkende kracht mogelijk en is de vermogenstoets vervallen.

Omdat de coronamaatregelen op 18 december 2021 zijn verlengd, is besloten het vereenvoudigde Bbz ook te verlengen tot 1 april 2022.
Vanaf 1 april 2022 zijn de gebruikelijke regels weer van toepassing op de Bbz en moet u opnieuw een aanvraag indienen.
 
De Bbz biedt twee mogelijkheden:

  1. Als u tijdelijk niet genoeg inkomsten hebt om van te leven kunt u een aanvullende uitkering krijgen.
  2. Hebt u geld nodig voor investeringen of het aflossen van problematische schulden en kunt u geen lening krijgen bij de bank? Dan kunt u misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen van de gemeente. 

Het kan zijn dat u al eens hebt gehoord van de Bbz. De regeling is niet nieuw en op dit moment gewoon aan te vragen.
 
De gemeente Velsen laat de regeling rond Bbz uitvoeren door de gemeente Haarlem.
Een Bbz-uitkering vraagt u ook aan bij de gemeente Haarlem. Het Bbz-team Haarlem is dagelijks bereikbaar tussen 9.00 uur en 11.00 uur via telefoonnummer 14 023. Ook kunt u het Bbz-team bereiken via emailadres bbzcrisis2020@haarlem.nl.

Lees meer over financiële ondersteuning voor ondernemers

 

Aanvragen vergoeding op controle coronatoegangsbewijs

29 november 2021

Ondernemers, instellingen en verenigingen kunnen tot 31 december 2021 een aanvraag doen voor een bijdrage om de naleving van de controle op coronatoegangsbewijzen te kunnen uitvoeren.

Lees meer over de aanvraag vergoeding voor controle coronabewijs

 

Tijdelijke overkappingen

Om ondernemers tijdens de coronacrisis zo veel mogelijk te ondersteunen, heeft het college besloten om (uitbreiding van) terrassen, terrasschermen en overkappingen tijdelijk te gedogen voor de duur van de coronamaatregelen. Hier vindt u meer informatie over de beleidsregel ‘corona: tijdelijke (uitbreiding) terrassen’ en de beleidsregel ‘corona: tijdelijke terrasschermen en -overkappingen’. Een tijdelijke (uitbreiding) van het terras of een tijdelijk terrasscherm en/of overkappingen kunt u aanvragen via het ondernemersloket@velsen.nl.

 

Overige vragen

Als u als ondernemer, maatschappelijke instelling of vereniging in Velsen vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met het ondernemersloket van de gemeente Velsen via ondernemersloket@velsen.nl of via het telefoonnummer 0255 567436. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur. 

We kunnen niet garanderen dat we direct antwoord hebben op alle vragen, maar spannen ons in om, daar waar mogelijk, snel en duidelijk antwoord te geven. Verder staat de gemeente Velsen in nauw contact met regiogemeenten, maatschappelijke organisaties en brancheorganisaties. Bij de uitwerking van gemeentelijke maatregelen zullen we ook goed blijven kijken naar wat er landelijk gebeurt.