Corona en (horeca)ondernemers

De maatregelen rondom het coronavirus raakt ondernemers. Verschillende instanties bieden informatie, hulp en financiële steun. Ondernemers kunnen telefonisch contact opnemen met het Kamer-van-Koophandel-Coronaloket via telefoonnummer 0800 2117. Dit gratis nummer is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur.

Gemeente Velsen biedt hulp aan ondernemers

27 juni 2022

Gemeente Velsen wil dat het goed gaat met haar inwoners. Ook inwoners die ondernemer zijn. Gemeente Velsen biedt diverse hulp aan zoals advies en ondersteuningstrajecten. Maar ook hulp bij schulden. Dit kan door corona zijn gekomen, of door een andere reden. Het uitgangspunt is dat u kan blijven ondernemen. Mocht u besluiten om te stoppen, dan is er ook hulp. Alle hulp die geboden wordt is gratis. Het vergt moed om hulp te vragen als u problemen ervaart. Het is goed om niet te lang te wachten. Dan stapelen problemen zich op. Ondernemers die gebruik hebben gemaakt van het aanbod geven aan: had ik dit maar eerder gedaan! Ook als je geen problemen hebt kan je terecht voor advies en ondersteuning. Gemeente Velsen wil u helpen succesvol te ondernemen. Het gehele aanbod is te vinden via Hulp en advies voor ondernemers.

Financiële ondersteuning aan ondernemers

22 december 2021
 
Op 30 september 2021 is de Tozo-regeling gestopt. Als u na deze periode financiële ondersteuning nodig hebt, kunt u Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen.

De Bbz voorwaarden waren vanaf 1 oktober 2021 tijdelijk versoepeld tot 1 januari 2022. Zo is aanvragen met terugwerkende kracht mogelijk en is de vermogenstoets vervallen.

Omdat de coronamaatregelen op 18 december 2021 zijn verlengd, is besloten het vereenvoudigde Bbz ook te verlengen tot 1 april 2022.
Vanaf 1 april 2022 zijn de gebruikelijke regels weer van toepassing op de Bbz en moet u opnieuw een aanvraag indienen.
 
De Bbz biedt twee mogelijkheden:

  1. Als u tijdelijk niet genoeg inkomsten hebt om van te leven kunt u een aanvullende uitkering krijgen.
  2. Hebt u geld nodig voor investeringen of het aflossen van problematische schulden en kunt u geen lening krijgen bij de bank? Dan kunt u misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen van de gemeente. 

Het kan zijn dat u al eens hebt gehoord van de Bbz. De regeling is niet nieuw en op dit moment gewoon aan te vragen.
 
De gemeente Velsen laat de regeling rond Bbz uitvoeren door de gemeente Haarlem.
Een Bbz-uitkering vraagt u ook aan bij de gemeente Haarlem. Het Bbz-team Haarlem is dagelijks bereikbaar tussen 9.00 uur en 11.00 uur via telefoonnummer 023 511 5115. Ook kunt u het Bbz-team bereiken via emailadres bbzcrisis2020@haarlem.nl

Tijdelijke overkappingen

Om ondernemers tijdens de coronacrisis zo veel mogelijk te ondersteunen, heeft het college besloten om (uitbreiding van) terrassen, terrasschermen en overkappingen tijdelijk te gedogen voor de duur van de coronamaatregelen. Hier vindt u meer informatie over de beleidsregel ‘corona: tijdelijke (uitbreiding) terrassen’ en de beleidsregel ‘corona: tijdelijke terrasschermen en -overkappingen. Een tijdelijke (uitbreiding) van het terras of een tijdelijk terrasscherm en/of overkappingen kunt u aanvragen via het ondernemersloket@velsen.nl

Overige vragen

Als u als ondernemer, maatschappelijke instelling of vereniging in Velsen vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met het ondernemersloket van de gemeente Velsen via ondernemersloket@velsen.nl of via het telefoonnummer 14 0255 (zonder kengetal ervoor) of 0255 567200. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur. 

We kunnen niet garanderen dat we direct antwoord hebben op alle vragen, maar spannen ons in om, daar waar mogelijk, snel en duidelijk antwoord te geven. Verder staat de gemeente Velsen in nauw contact met regiogemeenten, maatschappelijke organisaties en brancheorganisaties. Bij de uitwerking van gemeentelijke maatregelen zullen we ook goed blijven kijken naar wat er landelijk gebeurt.

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.