Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor vele Velsenaren. De gemeente doet er alles aan om in deze bijzondere situatie de inwoners, ondernemers en instellingen zo goed mogelijk op de hoogte te houden over wat de gemeente doet én wat u zelf als inwoner en ondernemer kunt doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op deze pagina vindt u actuele informatie voor inwoners, ondernemers en instellingen.

Op de website van de Rijksoverheid kunt u veelgestelde vragen en antwoorden lezen. Op de website van de GGD Kennemerland leest u alles over de laatste ontwikkelingen in de regio. In de PDFnoodverordening van 15 juli van de VRK staan alle regels die in onze regio gelden. Voor vragen over de landelijke maatregelen, kunt u ook bellen naar het RIVM: 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur.

Information in English and other languages: the pressconferences and information about the measures

Lees hier meer informatie en veelgestelde vragen voor inwoners, ondernemers en dienstverlening in Velsen.

Oproep: Geef elkaar de ruimte

Nieuwe noodverordening per 10 augustus

11 augustus

In Veiligheidsregio Kennemerland is per 10 augustus een nieuwe noodverordening van kracht.  Dit betekent dat horecagelegenheden moeten werken op basis van reservering, een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren.

Onderwijsinstellingen moeten hun introductieactiviteiten voor studenten zoveel mogelijk online organiseren. Fysieke activiteiten zijn in principe niet toegestaan. De voorzitter van Veiligheidsregio Kennemerland kan ontheffing verlenen van dit verbod, onder strikte voorwaarden. Alleen kleinschalige activiteiten zijn mogelijk, gericht op studie of sport, tot uiterlijk 22:00 uur en zonder dat er alcohol genuttigd wordt.

Verder is in noodverordening de aanvullende mondkapjesverplichting als optie opgenomen, zodat deze - wanneer nodig - ingezet kan worden.

 

 

Grip op coronavirus met lokale maatregelen

7 augustus 

Het aantal coronabesmettingen stijgt. Daarom is het belangrijk dat we afstand houden; als we bij elkaar op bezoek gaan, op het werk en op het terras. Als we allemaal de basisregels volgen, houden we corona onder controle. Donderdag 6 augustus zijn aanvullende maatregelen bekend gemaakt. 

Meer informatie vindt u op Rijksoverheid.

 

De Nederlandse maatregelen: basisregels voor iedereen

22 juli

Het aantal coronabesmettingen stijgt. Daarom is het belangrijk dat we afstand houden; als we bij elkaar op bezoek gaan, op het werk en op het terras. Als we allemaal de basisregels volgen, houden we corona onder controle.

Meer informatie vindt u op Rijksoverheid

afbeelding waarop staat: was uw handen, houdt 1.5 meter afstand en vermijd drukte

Op vakantie in Nederland

17 juli

Veel mensen kiezen dit jaar voor een vakantie in Nederland. Als je tijdens je vakantie klachten krijgt die passen bij het coronavirus, dan hoef je niet naar huis voor een testafspraak. Blijf op je vakantieadres en vermijd zoveel mogelijk contact met mensen. Bel naar 0800-1202 en maak een testafspraak in de buurt van je vakantieadres.

Meer informatie vind je op Rijksoverheid.nl/coronatest

Nieuwe regels omtrent horecasporten

16 juli 2020

Bij ‘horecasporten’ moet je 1,5 meter afstand houden. Bij bridgen geldt de uitzondering op de 1,5 meter regel alleen als deze regel een normale uitoefening van de bridgesport in de weg staat. Met andere woorden: als je bijvoorbeeld de kaarten niet kunt zien, dan kun je iets dichterbij komen om de kaarten te kunnen zien.

Bij horeca gerelateerde binnensporten zoals darten, biljarten en bridgen moeten bezoekers een eigen zitplaats hebben. Bij darten en biljarten is het toegestaan om tijdens het beoefenen van de sport te gaan staan, maar blijft de afstandsregel van 1,5 meter gelden. Na het beoefenen van de sport, ga je weer naar je zitplaats.

 

Nieuwe noodverordening per 15 juli

15 juli 2020

In veiligheidsregio Kennemerland geldt vanaf woensdag 15 juli een PDFnieuwe noodverordening. Daarin zijn enkele coronamaatregelen verduidelijkt en aangepast. Het gaat onder meer om de 1,5 meter afstand regel en het gebruik van mondkapjes in het bedrijfsmatig personenvervoer (zoals taxi’s en touringcars). Het kabinet heeft de veiligheidsregio’s verzocht deze wijzigingen door te voeren in de noodverordeningen. De coronamaatregelen die op 1 juli in Nederland zijn ingevoerd, blijven gelden.  

 

Zomerboodschap burgemeester Frank Dales

3 juli 2020

De zomer is bij uitstek de periode om samen leuke dingen te doen en evenementen te beleven. Nu de coronamaatregelen sinds 1 juli versoepeld zijn, is daar in Velsen gelukkig ook ruimte voor. Maar het wordt wel anders dan in andere jaren, want het coronavirus is nog steeds onder ons. Dus zorgen we er samen voor dat we onze feesten en evenementen veilig vieren en daarbij de anderhalve meter regel in acht houden. Bekijk de boodschap van burgemeester Frank Dales, blijf gezond en maak er een mooie zomer van!

Nieuwe noodverordening per 1 juli van kracht

1 juli 2020

In veiligheidsregio Kennemerland geldt vanaf 1 juli een nieuwe PDFnoodverordening. Daarin zijn de nieuwe versoepelingen van de landelijke coronamaatregelen formeel geregeld in deze regio. Het is weer mogelijk om in grotere groepen samen te komen. Kleinschalige evenementen kunnen georganiseerd worden, zoals een braderie, kermis, sportevenement of (food)festival, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Sportscholen, fitnessclubs, sauna, wellness centra en casino’s openen hun deuren. Alle sporten kunnen ook weer worden beoefend.

Nieuwe regels omtrent sporten vanaf 1 juli

26 juni 2020

Vanaf 1 juli kan er meer, maar hoe zit dat precies voor sporters en sportliefhebbers?

Persconferentie coronavirus: per 1 juli: 1,5 meter blijft norm

24 juni 2020

Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. 

Lees wat er per 1 juli verandert op de website van de Rijksoverheid.
Lees de nieuwe regels per 1 juli 2020 in eenvoudige taal.

Marianne Steijn op bezoek bij revalidatiecentrum Velserduin

15 juni 2020

Hoe pak je je leven weer op na 23 dagen aan de beademing te hebben gelegen door Covid -19? Wethouder Marianne Steijn sprak hierover met mevrouw Alci. Zij verblijft tijdelijk in Verpleeghuis Velserduin om te revalideren na corona.

Benieuwd naar haar verhaal? Lees het in de blog van Marianne Steijn. 

Nieuwe noodverordening 15 juni

15 juni 2020

Sinds 15 juni is er een nieuwePDF noodverordening. Hierin is onder andere opgenomen dat het sanitaire voorzieningen bij campings weer open mogen en dat bezoek bij verpleeghuizen onder voorwaarden weer wordt toegestaan. 

 

Persconferentie coronavirus: zomervakantie 2020

4 juni 2020

Op woensdag 3 juni vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over de zomervakantie 2020 en corona.
De belangrijkste punten kun je hier lezen in eenvoudige taal.

Eerste resultaten verspreiding COVID-19 in Nederlandse gezinnen

3 juni 2020

Het nieuwe coronavirus wordt vooral verspreid tussen volwassenen van ongeveer dezelfde leeftijd. Binnen gezinnen zijn het vooral volwassenen die het virus overdragen aan kinderen. Kinderen worden wel besmet met het virus, maar minder vaak dan volwassenen. Er waren geen gezinnen waarbij een kind <12 jaar de eerste patiënt in het gezin was. Dit blijkt uit het eerste deel van het onderzoek binnen gezinnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Lees hier het hele bericht.

 

Bel 0800-1202 voor testafspraak COVID-19

1 juni 2020

Vanaf nu kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, via 0800-1202 een afspraak maken om zich te laten testen. Het nummer is zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. Lees meer.

 

Nieuwe noodverordening per 1 juni van kracht

31 mei 2020

Maandag 1 juni wordt er om 12.00 uur een nieuwe stap gezet in de versoepeling van de coronamaatregelen. In de veiligheidsregio Kennemerland is vanaf dat moment de nieuwe noodverordening van kracht waarmee de nieuwe maatregelen formeel geregeld zijn. Dat betekent dat op Tweede Pinksterdag vanaf het middaguur onder meer restaurants, cafés, culturele instellingen en bioscopen weer open mogen onder strikte voorwaarden. Iedereen dient zich aan de basisregels te houden: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en volg de hygiëneregels op (zoals: vaak handen wassen). Lees meer.

 

Vanaf 1 juni kan de horeca weer open

30 mei 2020

Stap voor stap krijgen we meer ruimte. Gaat u binnenkort naar een restaurant of café, houd dan rekening met elkaar en volg aanwijzingen op van het personeel. Want alleen samen krijgen we corona onder controle.

PDFVanaf 1 juni gaat de horeca weer open.pdf

 

Mijn coronaprotocol

29 mei 2020

In samenwerking met de Rijksoverheid lanceerden VNO-NCW en MKB-Nederland op 29 mei de nieuwe website www.mijncoronaprotocol.nl. Op deze site zijn alle protocollen te vinden waarin is vastgelegd hoe bedrijven en publieke organisaties in hun sector aan de slag gaan met de 1,5-meterregels en andere RIVM-voorschriften om verantwoord open te kunnen.

Kijk op www.mijncoronaprotocol.nl welke protocollen voor uw bedrijf van toepassing zijn en lees de ervaringen van collega-ondernemers.

 

Vanaf zaterdag autoverkeer op pont niet toegestaan

29 mei 2020

Let op: vanaf zaterdag 30 mei wordt al het verkeer dat gebruik kan maken van de tunnel geweerd van de pont. 

Om fietsers de ruimte te geven, hebben we besloten om vanaf zaterdag als proef autoverkeer te weren van de pont. Deze afsluiting geldt elke dag van 7 tot 19 uur. Lees meer

 

College gedoogt tijdelijke terrassen

26 mei 2020

Met ingang van 1 juni 2020 kunnen de horecaterrassen mogelijk weer open, onder de voorwaarde dat in de terrasopstelling rekening gehouden wordt met de 1,5 meter afstand. Voor horecabedrijven betekent dit dat ze minder klanten kwijt kunnen binnen hun huidige terrasvergunning. Verschillende ondernemers hebben bij de gemeente geïnformeerd naar de mogelijkheid om hun terras tijdelijk uit te breiden. Lees meer.

 

Vanaf 1 juni mondkapjes op pont verplicht

26 mei 2020

1,5 meter afstand houden in het openbaar vervoer is niet altijd haalbaar, daarom is een niet-medisch mondkapje per 1 juni verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder. Dit geldt ook op de pont. Reizigers moeten tijdig, vóór het oprijden, de mondkapjes opzetten zodat het op- en afrijden zo veilig mogelijk verloopt. Lees meer

 

Incident handhavers Kleine Strand

22 mei 2020

Donderdag aan het einde van de middag kregen we bericht dat een medewerker van de gemeente Velsen tijdens zijn werk als handhaver gewond is geraakt in zijn gezicht. Dit gebeurde tijdens een vechtpartij met een groep van ongeveer 40 jongeren op het Kleine Strand bij de jachthaven in IJmuiden. Er waren vier handhavers bij betrokken die allemaal zijn geslagen. De medewerker is overgebracht naar het ziekenhuis. We vinden dit verschrikkelijk en niet acceptabel. Geweld tegen handhavers, politie en hulpdiensten wordt niet getolereerd. Lees meer. 

 

Nieuwsarchief

Het complete nieuwsarchief over het coronavirus vindt u bij Nieuwsarchief corona