Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor veel Velsenaren. De gemeente doet er alles aan om in deze bijzondere situatie de inwoners, ondernemers en instellingen zo goed mogelijk op de hoogte te houden over wat de gemeente doet én wat u zelf als inwoner en ondernemer kunt doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Meer informatie

  • Rijksoverheid.nl veelgestelde vragen en antwoorden over de landelijke regels. De Rijksoverheid is dagelijks te bereiken via 0800 1351 van 8.00 tot 22.00 uur.
  • GGD Kennemerland.nl -  laatste ontwikkelingen over veiligheid en gezondheid in de regio.

 

Nieuwsupdates corona

14 september 2021

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Meer informatie over de situatie vanaf 25 september is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

Maatregelen corona 25 september 2021

 

13 september 2021

Subisidieregeling coronasteun cultuur

Gemeente Velsen ontving van het Rijk een bedrag om de lokale cultuursector in en na coronatijd te ondersteunen. Met de regeling is het mogelijk een subsidie te krijgen om activiteiten te organiseren voor het culturele leven. Zowel rechtspersonen (verenigingen, stichtingen enz.) als natuurlijke personen (individuen) kunnen subsidie aanvragen.

De regeling biedt ook de mogelijkheid om culturele organisaties en individuen (culturele makers) te compenseren die door de coronamaatregelen in het eerste halfjaar van 2021 schade leden door extra kosten en lagere inkomsten.

Het aanvragen van subsidie is mogelijk tot 15 oktober 2021.

Lees meer over de subsidieregeling coronasteun cultuur
 

16 augustus 2021

Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

Het kabinet heeft besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten. Lees meer over dit bericht op de website van de Rijksoverheid.

9 augustus 2021

Zelftesten voor alle huishoudens in Nederland

Alle huishoudens in Nederland krijgen vanaf dinsdag 10 augustus een brief op de mat waarmee zij kosteloos twee corona-zelftests kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, op school of op een verjaardag. Meer informatie over de het bestellen van zelftesten lees je op de website van de Rijksoverheid.

9 juli 2021

Uit voorzorg extra maatregelen in zomerperiode

Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Het kabinet maakt zich hier zorgen over. En kan niet voldoende uitsluiten dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom is er besloten dat er uit voorzorg extra maatregelen voor de zomer nodig zijn. De nieuwe maatregelen gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus.

Meer informatie over de zomer maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Coronamaatregelen per 10 juli 2021


Coronabewijs voor reizen en evenementen met CoronaCheck

29 juni 2021

Wilt u reizen binnen de Europese Unie of naar een evenement in Nederland? Dan heeft u een coronabewijs nodig. Dat kan een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs zijn. Of een bewijs dat u bent hersteld van corona. Met de CoronaCheck-app kunt u vanaf 1 juli 2021 deze bewijzen laten zien.

DigiD

Een DigiD app of sms-controle van DigiD is nodig om uw vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app en op CoronaCheck.nl te maken. De aanvraag van een nieuwe DigiD duurt enkele werkdagen.

Geen smartphone

Als u geen smartphone heeft, kun u uw coronabewijs ook aanmaken via de website CoronaCheck.nl.

Papieren coronabewijs aanvragen

Heeft u geen computer en kunt u niet geholpen worden door familie of vrienden om het coronabewijs uit te printen? Dan kunt u vanaf 1 juli contact opnemen met het 24/7 BZ Contactcenter via +31 247 247 247 of het publieksinformatienummer 0800 - 1351. U wordt dan doorverwezen naar een speciale helpdesk en met uw BSN nummer en uw postcode kunt u een papieren coronabewijs aanvragen. Dit bewijs wordt per post opgestuurd. Deze route is alleen mogelijk als u heeft aangegeven dat u uw gegevens met het RIVM wilt delen of als u door de GGD bent geprikt. Is dat niet het geval? Dan kunt u vanaf 1 juli 2021 contact opnemen met de zorgverlener die u geprikt heeft. Deze kan dan een papieren coronabewijs voor u uitprinten.

Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl/coronabewijs.

Draag een mondkapje waar dat verplicht is

29 juni 2021

De mondkapjesplicht is grotendeels komen te vervallen, maar geldt voorlopig nog wel op plekken waar de anderhalve meter onvermijdelijk niet altijd haalbaar is. Het gaat om de volgende locaties:

  • In het openbaar vervoer, zoals in de trein of bus.
  • Op plekken rond het openbaar vervoer, zoals bij haltes, perrons en op het station.
  • In het personenvervoer, zoals in de taxi, veerboot of touringcar.
  • Op vliegvelden en in vliegtuigen.
  • In het voorgezet onderwijs.

Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl/mondkapje

Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter

18 juni 2021

Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf morgen zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad. 

We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om op 26 juni 2021 stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl

Nieuwsarchief

Het complete nieuwsarchief over het coronavirus vindt u bij Nieuwsarchief corona