Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor veel Velsenaren. De gemeente doet er alles aan om in deze bijzondere situatie de inwoners, ondernemers en instellingen zo goed mogelijk op de hoogte te houden over wat de gemeente doet én wat u zelf als inwoner en ondernemer kunt doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Meer informatie

 • Rijksoverheid.nl veelgestelde vragen en antwoorden over de landelijke regels. De Rijksoverheid is dagelijks te bereiken via 0800 1351 van 8.00 tot 20.00 uur.
 • GGD Kennemerland.nl -  laatste ontwikkelingen over veiligheid en gezondheid in de regio.
 • Coronatest.nl dagelijks bereikbaar via 0800 1202 van 8.00 tot 20.00 uur.
 • Coronavaccinatie.nl dagelijks bereikbaar via 0800 1351 van 8.00 tot 20.00 uur.

Nieuwsupdates corona

25 januari 2022 

Open, tenzij: bijna alles open tot 22.00 uur

De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.

Het aantal besmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Naar verwachting zal het aantal coronapatiënten stijgen door deze versoepelingen. Toch heeft het kabinet besloten dat, ondanks de risico’s en onzekerheden, deze grote stap verantwoord gezet kan worden. Want nog langer met maatregelen leven die ons dagelijks leven beperken, beschadigt ook onze gezondheid én de samenleving.

Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Algemene maatregelen en adviezen

 • Er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur.
 • Houd overal 1,5 meter afstand.
 • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Ga je op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest.
 • Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer. En in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als u zit, het mondkapje af kan.
 • Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
 • In alle publieke binnenruimtes, zoals horecatheater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht.
 • Een coronatoegangsbewijs) is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Op sportlocaties geldt het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar.
 • Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, tot maximaal 1.250 personen per ruimte. 
 • Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100% van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa 1/3 van de reguliere capaciteit.
 • Voor sportevenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte.
 • Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.
 • Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.
 • Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

Bekijk het korte overzicht van alle basisregels, maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen.

Quarantaine

Het quarantaineadvies verandert.

U hoeft niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als u

 • geen klachten hebt

EN:

 • een kind of leerling bent die naar de kinderopvang, het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs gaat; OF
 • een mbo- of ho-student onder de 18 jaar bent; OF
 • in overleg met uw werkgever hebt afgestemd dat u een werknemer in een essentieel bedrijfsproces bent en dat u voldoet aan de voorwaarden OF
 • langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad OF
 • korter dan 8 weken geleden positief bent getest.

Voor iedereen met klachten blijft gelden:

In alle situaties geldt het advies om contact met ouderen en kwetsbaren te vermijden tot 10 dagen na het laatste contact met iemand met corona.

Kijk voor de actuele quarantaineregels in de Quarantainecheck. In verband met de benodigde tijd voor de uitwerking van het beleid en de implementatie ervan, kan de informatievoorziening van het RIVM en de GGD hier nog van afwijken.

Samen verder

Na bijna 2 jaar ervaring met de corona-aanpak, hebben we geleerd hoe moeilijk het is om met maatregelen om te gaan die ons dagelijks leven beperken. En met versoepelingen. Niemand wil dat over enkele weken de heropening moet worden teruggedraaid. Daarom moeten we blijven opletten en elkaar helpen bij het naleven van de algemene maatregelen en adviezen die nog wel gelden. Want alleen zo komen we samen verder.

Visuele toelichting door minister Kuipers

Minister Kuipers gaf tijdens de persconferentie met verschillende beelden uitleg over

 • het effect van het hoge aantal mensen in isolatie op de samenleving en
 • dat er veel minder mensen in het ziekenhuis terecht komen na vaccinatie, en zeker na een boostervaccinatie.

Heb lief - maak een lief gebaar

19 januari 2022

In deze moeilijke tijd missen we de kracht van een knuffel. Gelukkig kunnen we ons hart wel op andere manieren laten spreken. Bijvoorbeeld met een lief gebaar; door een kaartje te sturen, een cadeautje langs te brengen of een ander klein gebaar met een groot effect te maken.

Gemeente Velsen maakt de komende tijd zelf ook een aantal gebaren. Zo brengen we presentjes langs bij verschillende organisaties, gaan we met bijvoorbeeld zorginstellingen in gesprek en sturen we kaartjes naar eenzame en kwetsbare inwoners.

Maak jij ook een klein gebaar? Houd de komende tijd onze Facebookpagina in de gaten om te zien wat wij doen en waar jij kunt aanhaken. 

Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari

14 januari 2022

Voor onderwijs, sport, winkels en kappers is per 15 januari meer mogelijk - onder voorwaarden. De regels voor het dragen van mondkapjes zijn aangescherpt. Vanwege het enorme aantal besmettingen blijven o.a. horeca en musea nog dicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

 

Hulp bij maken van prikafspraak boostervaccinatie

23 december 2021

Heeft u hulp nodig bij het maken van een vaccinatieafspraak tegen het coronavirus? Bibliotheek Velsen en het Sociaal Wijkteam Velsen helpen u graag verder.

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

Bent u niet handig met een computer of telefoon? Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) kan u helpen met het maken van een vaccinatieafspraak. Kom langs tijdens het inloopspreekuur in de Bibliotheek Velsen. U hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om van deze service gebruik te maken. U heeft voor het maken van een afspraak u DigiD inloggevens / Burgerservicenummer nodig. Het IDO helpt u graag verder.

Bibliotheek locatie IJmuiden

Dudokplein 16, 1971 EP IJmuiden

Inloopspreekuur op dinsdag 11:00-12:00 en donderdag 15:30-16:30 uur

Bibliotheek locatie Velserbroek

Maan Bastion 476, 1991RH Velserbroek

Inloopspreekuur op dinsdag 10:00-11:00 uur en vrijdag 15:30-16:30 uur

Sociaal Wijkteam Velsen

Kunt u niet terecht bij het inloopspreekuur omdat u slecht ter been bent? Neem dan contact op met Sociaal Wijkteam Velsen via 088 8876970 of contact@swtvelsen.nl. Zij helpen u verder met het maken van uw vaccinatieafspraak.

 

Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown

18 december 2021

Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. De snelle opmars leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. Hiermee wordt een overbelasting van de zorg in januari steeds reëler. We willen allemaal in het ziekenhuis en bij de huisarts terecht kunnen als dat nodig is. De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat

Kort overzicht van de coronamaatregelen vanaf 19 december 05.00 uur

Avondsluiting wordt verlengd, basisonderwijs week eerder dicht

14 december 2021

Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Wel lijkt het er voorzichtig op dat we over deze piek van de deltavariant heen zijn. De effecten van de maatregelen en onze gezamenlijke inzet zijn dus zichtbaar. Maar zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moeten we het virus verder blijven terugdringen. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. De verwachting is dat deze variant de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen. Er zijn nog veel onzekerheden over de besmettelijkheid, de bescherming door de huidige vaccins en de ernst van het ziektebeeld.

Daarom verlengt het kabinet de maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Ook gaan het basisonderwijs, scholen voor het speciaal (basis)onderwijs en de BSO de week voor de kerstvakantie dicht. De BSO is tijdens de kerstvakantie van de scholen wel geopend. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari 2022.

Op 14 januari 2022 wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Het kan zijn dat het inzicht van het OMT over de omikronvariant aanleiding geeft om dit weegmoment te vervroegen.

Lees dit nieuwsbericht in eenvoudige taal.
 

Aanvragen vergoeding op controle coronatoegangsbewijs

29 november 2021

Ondernemers, instellingen en verenigingen kunnen tot 31 december 2021 een aanvraag doen voor een bijdrage om de naleving van de controle op coronatoegangsbewijzen te kunnen uitvoeren.

Lees meer over de aanvraag vergoeding voor controle coronabewijs

 

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

26 november 2021

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg zoals heup- of liesbreukoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties. We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is. Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

Deze maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur. Ze gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

Maatregelen en dringende adviezen

 • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur.
 • 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
 • Essentiele winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
 • Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.
 • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.
 • Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen tot en met 12 jaar.

Bekijk het kort overzicht van maatregelen die gelden vanaf 28 november 2021.

Deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals:

Onderwijs

Het onderwijs blijft open. Wel komen er extra afspraken om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Zoals looproutes in de scholen en voor personeel en leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs mondkapjes in de gang. En regelmatige zelftesten. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.

Financiële steun

Het kabinet ziet dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor ondernemers en werkenden en breidt daarom het steunpakket fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Met deze uitbreiding is bijna € 2,2 miljard gemoeid.

Booster-offensief

Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster. De GGD, het RIVM en andere partijen starten hiertoe een booster-offensief. Zo gaan Defensie (met 750 medewerkers) en studenten (van mbo tot universiteit) helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start: vanaf volgende week, in plaats van januari 2022.

 

Strengere coronamaatregelen

13 november 2021

Om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere druk op de zorg te voorkomen, gelden per 13 november strengere coronamaatregelen. Deze maatregelen zijn erop gericht
het aantal contactmomenten per dag te verminderen.

Algemeen

 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Ontvang thuis maximaal 4 personen per dag. Kinderen t/m 12 jaar zijn uitgezonderd.
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.

Winkels en boodschappen

 • Niet essentiële winkel en dienstverlening, zoals kledingwinkels en kappers, sluiten om 18.00 uur..
 • Essentiële winkels zoals supermarkten sluiten om 20.00 uur.

Onderwijs

 • In mbo, hbo en universiteiten maximaal 75 studenten per ruimte.

Sport

 • Geen publiek bij sport

Horeca

 • Horeca zoals cafés en restaurants sluiten om 20.00 uur. Afhalen en bezorgen zijn uitgezonderd.
 • Vaste zitplaatsen verplicht

Evenementen en kunst en cultuur

 • Evenementen niet toegestaan na 18.00 uur. Voorstellingen kunst en cultuur zoals theater, bioscopen en concertzalen zijn uitgezonderd.
 • Maximaal 1250 personen per ruimte.
 • Vaste zitplaatsen zijn verplicht. Doorstroomevenementen en doorstroomlocaties zijn uitgezonderd.

Recreatie

 • Recreatie zoals pretparken, dierentuinen en sauna's sluiten om 18.00 uur.

Deze maatregelen blijven gelden

Hier heb je een coronatoegangsbewijs nodig

 • Horeca
 • Evenementen
 • Kunst en cultuur
 • Kunst- en cultuurbeoefening op locatie vanaf 18 jaar
 • Binnensportlocaties vanaf 18 jaar

Hier draag je een mondkapje

 • In het openbaar vervoer
 • Op plekken rond het openbaar vervoer
 • In het personenvervoer zoals taxi's
 • Op vliegvelden en in vliegtuigen
 • In publieke binnenruimtes
 • In het mbo, hbo en universiteiten
 • Bij contactberoepen

Reizen

 • Vermijd drukte onderweg en reis buiten de spits

Alle bovengenoemde maatregelen in een infographic

Draag een mondkapje in publieke ruimtes gemeentehuis

5 november 2021

Vanaf zaterdag 6 november is het vanuit de Rijksoverheid weer verplicht gesteld om mondkapje te dragen in openbare gebouwen, waar geen coronatoegangsbewijzen worden gebruikt.

De publiekshal van het gemeentehuis is een publieke locatie waar geen coronatoegangsbewijs wordt gevraagd. Dit betekent dat de gemeente u verzoekt een mondkapje te dragen bij binnenkomst van de publiekshal, de aanwijzingen van de gastheer of gastvrouw op te volgen en elkaar de ruimte te geven. Heeft u verkoudheidsklachten? Kom dan op een ander moment richting het gemeentehuis en laat u testen.

Lees meer over de mondkapjesplicht op publieke locaties en openbaar vervoer.

 

De afbeelding toont waar het dragen van een mondkapje verplicht is

 

Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig

2 november 2021

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt snel toe. Daarom is per 6 november op meer plekken een coronatoegangsbewijs en mondkapje verplicht. De basisregels zijn extra belangrijk om uzelf en anderen te beschermen. Lees meer op Rijksoverheid.

 

Vaccinatie in de wijk

2 november 2021

GGD Kennemerland vaccineert op tijdelijke pop-up priklocaties in verschillende gemeenten. Ze geven bij deze pop-up-locaties voorlichting over het vaccineren tegen het coronavirus. U kunt u ook meteen gratis laten vaccineren als u dat wilt. Op donderdag 4 en donderdag 11 november van 10.00 tot 16.00 uur staat de pop-up op de markt aan het Velserduinplein in IJmuiden. Lees meer over vaccinatie in de wijk op GGD Kennemerland.

Nieuwsarchief

Het complete nieuwsarchief over het coronavirus vindt u bij Nieuwsarchief corona