Afval

Elke gemeente is verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval. In Velsen verzorgt HVC die taak.

Bedrijven moeten hun afval aanbieden aan de zogenaamde bedrijfsafvalbranche.

Vrouw met afvalbak met daarop tekst 'Recycle\"Veel huishoudelijk afval verdwijnt in de grijze container of in de ondergrondse container, maar niet alles in de grijze container is ook echt restafval. Afval bestaat voornamelijk uit materialen die we kunnen hergebruiken, zogenaamde grondstoffen. Scheiden van afval en hergebruiken van grondstoffen scheelt geld en is goed voor het milieu.

Wij streven er daarom naar, zo min mogelijk bij het restafval weg te gooien. Afval willen we zo goed mogelijk scheiden, waardoor waardevolle materialen behouden blijven. (Velsen in Cijfers/ huishoudelijk afval). De eerste stap daarvoor zetten we gewoon thuis, door het op de juiste manier weg te gooien.

Materialen die nu nog veel in het restafval zitten en die het beste als grondstof hergebruikt kunnen worden zijn: gft, papier, glas, plastic, textiel en klein chemisch afval.

Restafval is eigenlijk al het (huishoudelijk) afval dat niet hergebruikt kan worden (bijvoorbeeld chipszakken, diepvriespakken, watjes en keukenpapier). Dit restafval wordt tenslotte verbrand in de afvalenergiecentrale.