Beste Velsenaren,

Met zijn allen hebben we de afgelopen maanden hard gewerkt om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Ik zei het eerder: in Velsen kunnen we het. En dat hebben we laten zien. Maar het virus is helaas nog steeds onder ons.

Toename

De afgelopen tijd is het aantal besmettingen weer toegenomen. In de maand augustus kwamen er in Velsen 35 bevestigde nieuwe besmettingen bij, in de maand juli waren dat er maar zes.

De gezondheid van je naasten

Niet alleen die toename baart mij zorgen, maar ook dat een deel van de mensen de coronaregels minder goed naleeft sinds de maatregelen versoepeld zijn. Niet iedereen houdt 1,5 meter afstand of blijft thuis bij verkoudheidsklachten.

Afgelopen weekend werden de coronaregels in een aantal Velsense cafés stevig geschonden en dat levert acuut besmettingsgevaar op. Deze zaken kregen een officiële waarschuwing en we houden ze goed in de gaten. Gelukkig vormen zij de minderheid; verreweg de meeste horecaondernemers wil ik een groot compliment geven. Zij slagen erin om hun zaak wel ‘coronaproof’ te runnen. Duim omhoog voor hen!

Aan het begin van de zomer keken we reikhalzend uit naar het moment dat we meer vrijheden zouden krijgen. Ik maak me zorgen als de vrijheden die we nu hebben, aangegrepen worden om laconiek met de basisregels om te gaan. Dat brengt niet alleen jouzelf in gevaar om corona te krijgen, maar ook je familie en vrienden en vooral de kwetsbaren in onze gemeenschap.

We kennen de slogan: alleen samen houden we corona onder controle. En zo is het. Ons samen aan de regels houden is de beste manier om te voorkomen dat de vrijheden van nu moeten worden ingeperkt. Dan komt onze economie, ook de lokale, in grotere problemen. En de medewerkers in de zorg die nog bijkomen van de eerste coronagolf, worden weer enorm zwaar belast.

Voor wie houd jij 1,5 meter afstand?

Veel mensen worden in de huiselijke kring besmet. Tijdens feestjes en etentjes thuis. Daarom doe ik een dringend beroep op jou om de basisregels te blijven opvolgen. Om 1,5 meter afstand te blijven houden. Vier verjaardagen klein, thuis met je gezin of enkele vrienden en houd afstand van elkaar. En mijd drukte, ook bij vrije tijd buitenshuis, zoals een bezoek aan het strand.

Wil je met mij in gesprek? Over jouw zorgen, maar ook over je positieve ervaringen en tips voor anderen? Sluit dan woensdag 9 september om 16.30 uur aan bij mijn online spreekuur via de Facebookpagina van onze gemeente.

Ik reken op jou! Alleen samen houden we corona onder controle.

 

Jouw burgemeester, Frank Dales

Frank Dales