Na een relatief rustige zomer is het coronavirus aan een comeback bezig. Inmiddels zitten we middenin ‘de tweede golf’.

Iedere dag stijgt het aantal besmettingen in Velsen met dubbele cijfers en net als u maak ik mij daar zorgen over. Jonge mensen die besmet raken, blijven vaak bespaard van ernstige klachten. Maar zij geven het virus ook door aan ouderen en kwetsbaren, en dan wordt het een ander verhaal. Dat zien we nu gebeuren. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt en de zorg krijgt het opnieuw zwaar.

Stevige aanpak corona

Daarom zijn de maatregelen aangescherpt:

  • Er gelden kleinere groepsgroottes voor bijeenkomsten.
  • De horeca sluit om 22.00 uur.
  • We werken weer meer vanuit huis.
  • We controleren scherp op illegale feesten in onze recreatiegebieden, die zomaar een gevaarlijke besmettingshaard kunnen opleveren.
  • En er is nu een advies van het Rijk: kom je in een openbare binnenruimte zoals een winkel, tankstation of museum: zet een mondkapje op.

Afgelopen weekend grepen we in Velserbroek nog in bij een illegaal feest met 80 feestgangers!

We krijgen corona alleen weg als we met zijn allen het juiste gedrag laten zien. Anderhalve meter afstand houden, handen wassen en hoesten en niezen in je elleboog, zijn en blijven belangrijke basisregels om gezond en veilig te blijven.

Week van de Veiligheid

Veiligheid is ook buiten corona om een actueel onderwerp. Voor jou en 70.000 andere Velsenaren werk ik hier 365 dagen per jaar aan. Omdat ik wil dat iedereen in onze gemeente veilig is en zich veilig kan voelen. Deze week geven we dit extra aandacht, het is namelijk de Week van de Veiligheid.

Is veiligheid in Velsen een belangrijk thema?

Zeker! We zijn geen grote gemeente,  maar hebben wel de veiligheidsproblemen van een grote stad. Zo is onze internationale haven een interessant gebied voor drugshandel en andere smokkel. We hebben wijken met sociale problematiek. Er is uitgaansgeweld en we kennen problemen die samenhangen met drugs.

In de Week van de Veiligheid hebben we het hier over. Ook onze ondernemers en jongeren komen aan bod. Speciaal voor de jeugd is het programma ‘Hackshield’ waarin kinderen leren over cybercrime en online veiligheid. Voor ondernemers in Velsen starten we een enquête waarin we hen vragen over hun ervaring met (on)veiligheid en hoe wij hen kunnen helpen weerbaarder te worden.

Ik ben benieuwd: wat betekenen veiligheid en weerbaarheid voor jou? Wat zijn jouw ervaringen, welke onveilige dingen merk jij in jouw omgeving? Voel jij je zelf weerbaar of zou je daarin meer gesteund willen worden?

Vrijdagmiddag 9 oktober 2020: Facebook Live

Vrijdag 9 oktober om 16.00 uur is er weer een Facebook Live sessie. Daarin hebben we het over de Velsense actualiteit rond corona én over de Week van de Veiligheid. Ik hoop dat je inschakelt en met mij en vele anderen in gesprek wilt gaan. Tot vrijdag!

Met vriendelijke groet,

Frank Dales, uw burgemeester