Wat kan ik nog toevoegen aan al die mooie berichten, geweldige initiatieven en hartverwarmende woorden die op social media staan.

Hoe mooi is het om te zien dat de samenleving als één grote familie de strijd aangaat tegen het coronavirus. Dat minuscule ding dat heel onze maatschappij ontregelt…het maakt mij stil.

Onzichtbare vijand

In mijn opleiding tot medisch analiste ( ja, ik ben in mijn jonge jaren ook nog medisch analiste geweest ) leerde ik hoe snel bacteriën en virussen zich ontwikkelen als ze een vruchtbare voedingsbodem hebben.

Ik herinner me nog de verbazing, verwondering en (angstig) respect als ik de petrischaal uit de stoof haalde en zag hoe ongelofelijk snel en vaak deze cellen zich vermenigvuldigd hadden.

Daar hebben we nu mee te maken: een onzichtbare vijand die zelf bepaalt hoe en waar hij zich nestelt en zich razendsnel vermenigvuldigt.

Hoe kunnen we ons daar tegen bewapenen? Natuurlijk; uitzoeken welk wapen werkt maar tot het zover is kunnen we niet anders dat met z’n allen de maatregelen opvolgen die door deskundigen worden geadviseerd.

En dat doe ik ook. Thuis werken en thuis blijven; 1 persoon boodschappen doen, netjes achter de streep wachten en Zoom installeren zodat er toch virtueel contact met de kinderen en kleinkinderen kan zijn.

Respect

Mijn hart gaat uit naar alle mensen die naar het ziekenhuis moeten om levens te redden. Die er voor zorgen dat ouderen nog de aandacht krijgen die kinderen niet meer kunnen geven. Die er voor zorgen dat wij nog ons eten kunnen kopen. Die er voor zorgen dat de hygiëne op orde blijft. Die er voor zorgen dat we via muziek en opbeurende woorden de tijd doorkomen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Gemotiveerd

Tijdens mijn belronde met zorg- en welzijnsaanbieders, onderwijs, voedselbank en maatschappelijk werk hoor ik niet anders dan dat men met man en macht werkt om het voor iedereen die zorg en aandacht nodig heeft zo dragelijk mogelijk te maken. Ik hoor hoe het onderwijs voor al onze leerlingen in no time het mogelijk maakt toch te kunnen blijven leren. Ik hoor hoe zorgverleners op ludieke wijze contact houden met hun cliënten. Ik deel hun zorg hoe het verder moet als dit langer gaat duren.

Ik lees de berichten van verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis. En ben 1000% gemotiveerd om mijn eigen sociale leven on hold te zetten om er voor te zorgen dat zij niet nog meer overbelast raken!

Strijdvaardig

Sterk, strijdvaardig en niet op willen geven. Respect en hulde voor iedereen die werkt in de zorg, onderwijs, maatschappelijk- en welzijnswerk.

En natuurlijk voor u; de ongeruste ouder, het bange kind, de onzekere ondernemer, de troostende partner: heel veel sterkte!

Vanuit de gemeente zijn we full-speed bezig om voor iedereen die financieel, sociaal of maatschappelijk in problemen dreigt te komen een oplossing te bedenken.

Laat van u horen als er iets is. Kijk op de pagina Coronavirus voor meer informatie.

Zo heb ik toch woorden gevonden. Weet dat ik aan u denk en doe wat er in mijn macht ligt om de gevolgen van corona te beteugelen.

 

verzameling bont gekleurde tulpenbossen

Foto:Pixabay