In Velsen kunt u vrijwel overal vrij parkeren. Op slechts een paar plekken is betaald parkeren verplicht. In het centrum van IJmuiden (alleen de parkeerplaatsen dicht bij de winkels) en nabij het strand (alleen gedurende het zomerseizoen). Voor wie langere tijd wil doorbrengen in het winkelgebied van IJmuiden zijn in het centrum ook voldoende vrije parkeerplaatsen aanwezig op het Velserduinplein, Oosterduinplein of Dudokplein.

Parkeerzones en -tarieven

De gemeente Velsen kent 4 verschillende parkeerzones (zie 'Documenten (downloads)' onderaan deze pagina). Iedere zone heeft een eigen zonenummer, uurtarief en maximale parkeerduur. Daarnaast kan bij het Kennemerstrand (IJmuiden aan Zee) gebruik worden gemaakt van een groot particulier parkeerterrein.

  Centrum IJmuiden IJmuiderslag (zone I) IJmuiderslag (zone II) IJmuiderslag (zone III) IJmuiden
aan Zee
Tarief per uur €1,30 €1,80 €1,80

€1,40
(max. €6.70 p.d.)

1e half uur gratis
31-60 minuten €1.80
daarna
per 30 minuten €1.30
max. bedrag per 24 uur € 10,00
Max. parkeerduur 2 uur 2 uur 4 uur Geen maximum Geen maximum
Zonenummer (belparkeren) 9251 9252 9253 9254 n.v.t.*
Periode Op alle dagen met uitzondering van zon- en feestdagentussen 09.00 en 18.00 uur en op donderdag tussen 09.00 en 21.00 uur In de periode van 15 april t/m 14 september op alle dagen tussen 08.00 en 20.00 uur In de periode van 15 april t/m 14 september op alle dagen tussen 08.00 en 20.00 uur In de periode van 15 april t/m 14 september op alle dagen tussen 08.00 en 20.00 uur Op alle dagen met afwijkend tarief tijdens het winterseizoen **

* Op dit particuliere parkeerterrein is het niet mogelijk om met belparkeren te betalen.
** Gedurende het winterseizoen (1 november t/m 29 februari) is parkeren op werkdagen (maandag t/m vrijdag) excl. feestdagen de eerste 30 minuten gratis.Tussen 31 en 60 minten € 0,60, daarna per 30 minuten € 0,30. Het maximumbedrag per 24 uur is €10,00.

Wijze van betalen

U kunt in Velsen op verschillende manieren parkeergeld betalen. Bij de parkeerautomaat kunt u met muntgeld betalen. Het gekochte parkeerkaartje dient vervolgens met de tijdsaanduiding aan de bovenzijde op een van buitenaf duidelijk leesbare plaats achter de voorruit van uw motorvoertuig te worden aangebracht. Daarnaast kunt u het parkeergeld ook betalen met uw mobiele telefoon, het zogenaamde belparkeren.

Belparkeren

Bij belparkeren meldt u uw parkeeractie aan en af middels bellen, sms of app op de smartphone. Bij het aanmelden geeft u aan in welke zone u geparkeerd staat door middel van het vermelden van het betreffende zonenummer. Dit zonenummer is op straat duidelijk aangegeven. Na het aanmelden staat uw kenteken geregistreerd in die zone. Op basis van deze registratie kan de gemeente de handhaving uitvoeren aan de hand van uw kenteken. U heeft dus geen parkeerkaartje meer achter de voorruit liggen.

De belangrijkste voordelen van belparkeren zijn:

U betaalt per minuut en betaalt dus nooit meer te veel voor uw parkeeractie;

Er is geen noodzaak meer om (voldoende) kleingeld op zak te hebben;

U hoeft de parkeermeter niet meer tussentijds bij te vullen.

Om te kunnen belparkeren dient u aangesloten te zijn bij een aanbieder van belparkeren. Op de website www.shpv.nl/diensten kunt u een overzicht vinden met de verschillende providers.

Documenten (downloads)

PDFKaart parkeerzones Velsen

Indien u bovenstaande kaart niet kunt lezen, dan kunt u hieronder de pagina Parkeerzones Velsen bekijken, waarin alle zones staan uitgeschreven.