De reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop zijn plantensoorten die niet in Nederland thuishoren en daardoor de biodiversiteit verstoren. De Japanse duizendknoop brengt ook schade toe aan gebouwen en wegen. Aanraking met de reuzenberenklauw kan ernstige brandwonden opleveren. De gemeente bestrijdt ze daarom zoveel mogelijk.

Japanse duizendknoop in de lente en in de zomer en de reuzenberenklauw

Afbeeldingen: Japanse duizendknoop in de lente en Japanse duizendknoop in de zomer en de herfst en Reuzenberenklauw

Chemievrij bestrijden waar mogelijk

Waar de Japanse duizendknoop gebouwen en wegen dreigt te beschadigen, bestrijden we met voorrang. We doen dit zoveel mogelijk zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is een langdurige strijd en het kost 5 keer zoveel geld dan chemische bestrijding. Daarom gaan we op sommige plekken chemisch bestrijden. Waar de Japanse duizendknoop geen directe bedreiging is voor gebouwen en wegen, passen we voorlopig geen bestrijding toe.

Chemisch bestrijden is niet schadelijk voor mens en dier

De concentratie van de chemische stof is zo laag dat het effectief is voor de bestrijding van de planten, maar niet schadelijk voor mens en dier.

Overzichtskaart Bestrijding Uitheemse planten

Wilt u weten waar deze planten staan? Kijk op de overzichtskaart Bestrijding Uitheemse planten

Veelgestelde vragen

In de overzichtskaart Bestrijding Uitheemse planten kunt u zien waar de duizendknoop en de reuzenberenklauw groeien.

In de overzichtskaart Bestrijding Uitheemse planten kunt u zien waar en hoe de gemeente de komende jaren gaat bestrijden.

De Japanse duizendknoop is erg sterk en verdringt daarmee andere planten. Hierdoor verslechtert de biodiversiteit. Dit heeft ook een negatief effect op de aanwezigheid van diverse insecten. Bovendien kan de plant met zijn wortels gebouwen en wegen beschadigen. Aanraking met de reuzenberenklauw kan ernstige brandwonden veroorzaken.

Alle locaties met reuzenberenklauw worden chemisch bestreden. Op plekken waar de Japanse duizendknoop geen directe bedreiging is, past de gemeente voorlopig geen bestrijding toe. De beschikbare capaciteit is nodig voor de locaties waar de Japanse duizendknoop gebouwen en wegen dreigt te beschadigen.

Niet als die goed wordt toegepast:

  • Een gecertificeerde aannemer voert de werkzaamheden uit.
  • De concentratie is dusdanig laag dat het effectief is voor de bestrijding, maar niet schadelijk voor mens en dier.
  • De gemeente houdt nauw toezicht op de juiste toepassing.

Genoxone ZX of Starane-top. Dit zijn systemische middelen. Dat betekent dat het middel via het blad wordt opgenomen in het plantensap. Hierdoor gaat de plant uiteindelijk dood.

Er zijn veel verschillende manieren om de Japanse duizendknoop zonder chemische middelen te bestrijden. Ze zijn wel stukken arbeidsintensiever en daardoor veel duurder:

  • De grond verhitten met heet water waardoor de wortels afsterven.
  • De stengels onder stroom zetten waardoor de wortels afsterven.
  • De plant tot de grond afmaaien en afdekken met zeil, aarde en planten.
  • De grond afgraven en zeven, zodat de wortelresten niet achterblijven.

De gemeente gaat vooral met de twee eerstgenoemde methodes werken.

Alle locaties waar de reuzenberenklauw groeit, worden chemisch bestreden.

Dat verschilt per methode. Chemische bestrijding gebeurt jaarlijks 2 keer in de periode tussen maart en oktober. De frequentie van chemievrije bestrijding varieert van drie keer per week tot een eenmalige actie (denk aan afdekken).

Bij consequente bestrijding naar verwachting 4 tot 6 jaar.

Nee. De kans bestaat namelijk dat de wortels na het proces van composteren, nog steeds in staat zijn om opnieuw wortel te schieten op een nieuwe plek (bijvoorbeeld via potgrond die verkrijgbaar is bij het tuincentrum). De resten moeten worden verbrand.

Als u de Japanse duizendknoop of de reuzenberenklauw denkt te hebben gezien, kunt u dat aan de gemeente laten weten. Dat kan aan de balie, telefonisch (140255), per e-mail (info@velsen.nl (link stuurt een e-mail)).