Op de stranden van Kennemerland, ook op het strand van IJmuiden, is de bastaardsatijnrups aangetroffen. De brandharen van de rups kunnen leiden tot huidirritaties. Vermijd contact met rupsen, spinsels en nesten!

De bastaardsatijnrups is te herkennen aan zijn donkere kleur met twee rode stippen op de rug. Hij is bedekt met bosjes lange geelbruine haren en korte zwarte, brandharen. Hij leeft vooral in duindoorns, maar kan ook voorkomen in meidoorns, sleedoorns, eiken en fruitbomen. De rups wordt uiteindelijk een nachtvlinder.

 

Vermijd contact

De rups heeft brandharen die bij contact gezondheidsklachten kunnen geven, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie van de ogen en de luchtwegen. Ook losse haren, die bijvoorbeeld worden meegevoerd door de wind, kunnen irritaties geven. Vermijd contact met rupsen, spinsels en nesten. Draag bedekkende kleding. Bij aanraking moeten huid en (zonodig) ogen goed met water gespoeld worden. Bij ernstige klachten kan het nodig zijn contact op te nemen met de huisarts.

Andere rupsen

Deze rups is NIET de eikenprocessierups; die hebben we hier nog niet gezien. En het is ook de spinselmot niet. De rups van de spinselmot kan hele bomen met spinsels bedekken, maar geeft geen gezondheidsklachten. In deze flyer kunt u het verschil zien tussen de bastaardsatijnrups en de rups van de spinselmot: PDFFlyer bastaardsatijnrups

 

Meldingen

Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts en meld uw klachten ook bij GGD Kennemerland via het emailadres mmk@ggdkennemerland.nl.

Meer informatie kunt u vinden op http://www.ggdkennemerland.nl/ggd-waarschuwt-voor-bastaardsatijnrups.aspx