Het is al lange tijd warm en zeer droog. Volgens het KNMI komt daar voorlopig weinig verandering in.

De komende dagen wordt het extra warm. Daarom heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan in werking gebracht. Daarmee roepen ze op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen in verzorgingshuizen en kleine kinderen. Het is belangrijk voldoende te drinken en u niet te veel in te spannen. Tussen 12.00 en 16.00 uur is de temperatuur het hoogst. Blijf zo veel mogelijk binnen en bedek ramen om de warmte buiten te houden.

Wees zuinig met water

Als het lang droog is, gebruiken we meer water. Ga bewust om met water, vooral met douchen en het besproeien van uw tuin.

Drinkwater

Blijf wel voldoende water drinken. Wist je dat te veel waterverbruik voor douchen of besproeien kan leiden tot drukverlies in de drinkwaterleidingen? Dit zorgt voor extra ijzerdeeltjes in het water. Deze ijzerdeeltjes hebben geen invloed op de waterkwaliteit, maar geven het water wel een bruine kleur.

Zwemmen in plassen en meren

Bij stralend zomerweer is het heerlijk om een duik te nemen in plassen en meren. Zwem alleen in officieel zwemwater. Kijk op www.zwemwater.nl voor de zwemwaterlocaties. Ook kunt u hier zien wat de kwaliteit van het water is en of er eventueel blauwalg is aangetroffen.

Voorkom natuurbranden

Door de droogte, hoge temperaturen en soms harde wind is het risico op natuurbranden hoog. Een kleine brand kan dan al snel uitbreiden en onbeheersbaar worden. Geniet van de prachtige natuur in Velsen, maar wees extra alert en gebruik uw gezonde verstand. Gooi sigaretten, plastic en glas weg in een afvalbak of neem het mee terug naar huis. Bel bij een beginnend brandje direct 112 en geef door waar u bent.

Wateroverlast

Het neerslagtekort bedraagt in de gemeente Velsen inmiddels meer dan 200 mm. Het neerslagtekort is het verschil tussen de hoeveelheid regen die valt en de hoeveelheid water die verdampt. Het is daardoor uitzonderlijk droog.  Het is een trend dat we steeds vaker met droogte in de zomer te maken zullen krijgen. Deze droogteperioden eindigen steeds vaker met flinke wolkbreuken die volgen op een droogteperiode. Voor de natuur een welkome aanvulling, maar de wolkbreuken kunnen lokaal leiden tot wateroverlast.

In de klimaatatlas (die staat op: https://velsen.klimaatatlas.net/) brengt Velsen in beeld wat de gevolgen zijn van extreme neerslag.