1000 warmtescans uitgevoerd in Santpoort en Velsen-Zuid

18 maart 2022
Duurzaam
Resultaten warmtescan in infographic (samenvatting van artikel)

De afgelopen maanden heeft het bedrijf Heatpulse 1.000 warmtescans gemaakt, verdeeld over Velsen-Zuid, Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid. Deze week hebben inwoners hun warmtescanrapport ontvangen. Zaterdag zijn de inwoners uitgenodigd bij de energiebus, waar ze advies krijgen over hun rapport en isolatiemogelijkheden.

Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, daken en gevels. Een warmtescan van de gevel laat zien op welke plaatsen dat in een woning gebeurt. Door dit warmteverlies tegen te gaan, kunnen inwoners mogelijk geld besparen op hun energierekening en bovendien meer wooncomfort ervaren.

Resultaten warmtescans

Bij 89% van de woningen is een warmtelek geconstateerd. Dit betekent dat er ergens warmte naar buiten komt. Bijna alle huizen kunnen dus iets doen om direct energie te besparen. Ook kwam naar voren dat bij 54% van de woningen de beglazing beter geïsoleerd kan worden. 25% van de woningen kan flink besparen door de gevel te isoleren en 25% door het dak beter te isoleren.

Advies over warmtescan

Alle bewoners van de gescande woningen hebben hun warmtescanrapport ontvangen met daarin een advies op maat. Op zaterdag 19 maart kunnen de inwoners om extra verduidelijking vragen bij de energiebus die naar hun wijk komt. Duurzaam bouwloket geeft hier duurzame adviezen en meer informatie over subsidies. Ook Energiek Velsen is aanwezig om bijvoorbeeld te helpen met informatie over collectieve inkoop van isolatie en zonnepanelen. Of om een gesprek met een energiecoach in te plannen.

In de energiebus staat van alles om een huis te verduurzamen: van radiatorfolie en ledlampen tot verschillende soorten isolatie, ventilatie, warmtepompen, infraroodpanelen en zonnepanelen. Ook wordt er uitgelegd hoe warmte terug gewonnen kan worden uit bijvoorbeeld douchewater.

Hoge gasprijs

Aardgas is sinds een paar maanden flink duurder geworden. Ook de prijs van elektriciteit stijgt daardoor. Veel bewoners zoeken naar mogelijkheden om hun energieverbruik te verminderen. Door de hoge gasprijs wordt investeren in isolatie en duurzame warmtealternatieven steeds aantrekkelijker.

Waarom alleen Santpoort en Velsen-Zuid?

We zijn met deze actie gestart in Santpoort-Noord en Zuid en Velsen-Zuid, omdat hier veel woningen staan die nog onvoldoende geïsoleerd zijn en waar nog veel valt te besparen. We zijn aan het onderzoeken of we dit ook in andere wijken willen uitvoeren.  

Contact met de gemeente

14 0255 of 0255 567200
Of kijk op de pagina Contact

Adres

Bezoekadres: Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden
Postadres: Postbus 465, 1970 AL IJmuiden

Openingstijden algemeen

Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. 

Openingstijden Burgerzaken

Op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur.
Op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.